Cursul de aproape 4,5 lei/euro era anticipat de economiști pentru a fi atins la sfârșitul anului, nu în luna mai. Moneda naţională a încheiat săptămâna trecută în jurul nivelului de 4,47 lei/euro, ceea ce indică o depreciere mult sub nivelul consemnat de valutele din regiune. Pe pieţele externe, cotaţia maximă a monedei naţionale s-a apropiat de 4,5 lei/euro, prag după care analiştii spun că deprecierea ar fi mult mai abruptă.

Moneda euro s-a depreciat vineri faţă de dolar aproape de minimul ultimilor doi ani, în urma creşterii şomajului în zona euro la un nou maxim istoric şi datelor dez-amăgitoare privind industria manufacturieră din China.

„Prognoza de până acum pentru sfârșitul anului era cam unde este leul azi. Evident, că la data respectivă nu aveam în calcul evoluţiile mai ales din zona euro, alege-rile din Grecia, și așa mai departe. Dar eu cred că leul se poate îndrepta uşor către 5 unități pe euro”, a declarat Mișu Negrițoiu, președinte ING România.Șeful ING a arătat că deși problema cea mai presantă a Europei este Grecia, slăbiciuni se regăsesc în toate ţările din Sudul Europei și toate statele periferice. Negrițoiu crede că deși situația ar putea fi ținută sub control, dialogul va fi prelungit, fără îmbunătățiri rapide, fundamentale, pe termen scurt, iar presiunile pe euro și monedele din zonă vor continua.