⬤ Ceremonia de deschidere a anului școlar 2023-2024 a fost însoțită de inaugurarea oficială a noului spațiu dedicat sportului

Deschiderea noului an școlar a fost prilej de mare bucurie în comuna Ciolpani, ceremonia oficială marcând mai multe momente importante ale zilei de 11 septembrie 2023. Printre acestea s-a aflat inaugurarea, în prezența primarului comunei, Călin Bogdan Cristian, a inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, Adriana Stoica, a prefectului județului Ilfov, Simona Neculae, a subprefectului Andrei Scutelnicu, conducerii școlii și a cadrelor didactice, a preoților parohiilor din comună, elevilor și părinților, a  sălii de sport din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ciolpani, de care va beneficia întreaga comunitate locală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 699, ediția print

Festivitatea de inau­gu­rare a sălii de sport a debutat la ora 9.30, invitații felicitând gazdele pentru finalizarea acestui obiectiv de investiții extrem de important pentru comunitatea locală. ”Este un proiect al Companiei Naționale de Investiții SA, în valoare de 8.405.552,60 lei cu TVA, o sală cu o capacitate de 180 de locuri, o suprafață de 1.250 mp utili, con­tribuția Primăriei Ciolpani constând în racordarea la utilități. Recepția lucrării s-a realizat în aprilie 2023, iar ca dotări se pot observa spaliere, panouri de baschet, fileu de volei și de tenis și plasă perimetrală de protecție a spațiului de joc. În luna mai 2023, s-au realizat trotuarele și parcarea în suprafață de 444,4 mp, precum și un teren de sport multifuncțional cu nocturnă, pentru desfășurarea orelor de sport în aer liber”, a detaliat primarul Călin Bogdan Cristian. 

Programul dimineții a cuprins festivitatea de premiere a 27 de elevi care au obținut rezultate bune la olimpiadele și concursurile naționale și omagierea a cinci cadre didactice care au activat în școala din Ciolpani, semn de recunoștință față de acestea, după care cei prezenți au fost invitați la teatru – ”Garoafele lui Trandafir” – piesă în interpretarea trupei de teatru și percuție ”Trup și suflet”, formată din elevi din Ciolpani și Piscu, care au câștigat anul acesta Marele trofeu al Festivalului național de teatru pentru elevi ”George Constantin”, ediția XX. Elevii-actori coordonați de regizorul și actorul Orlando Petriceanu au câștigat la Festival, pe lângă Marele trofeu, alte șapte premii importante.

Educația copiilor, printre prioritățile administrației locale

La finalul spectacolului de teatru, după o scurtă pauză, începând cu ora 12.30 a avut loc ceremonia oficială a deschiderii noului an școlar 2023-2024. Constantin Antonio, elev în clasa a V-a, a încântat audiența cu interpretarea Imnului Național al României, după care directorul unității de învățământ, Mariana Banu, a urat ”Bun venit!” ­tuturor elevilor, dar mai ales bobocilor din clasele pregătitoare și a prezentat echipa de cadre didactice a școlii. Cei mai mici dintre elevi au fost preluați de învățătoare și au pășit pentru prima dată în viața lor pragul școlii. Ca în fiecare an, elevii de la clasele pregătitoare și clasele I au primit din partea Primăriei câte un ghiozdan echipat complet cu rechizitele necesare.

”Este septembrie, luna primului clopoțel și, așa cum v-am obișnuit de ani buni, educația copiilor este una dintre prioritățile principale ale administrației locale pe care o reprezint, considerând că o comunitate solidă este clădită în primul rând pe respectul față de școală, credință și sănătate, iar comuna Ciolpani merge pe acest drum, al lucrurilor care contează cu adevarat. Clasele sunt pregătite, sunt curate, dezinfectate și vă așteaptă cu drag. Grădinițele Piscu, Izvorani și Țigănești au beneficiat în această vară de reparații constând în zugraveli interioare și exterioare, s-au reabilitat grupurile sanitare, s-au înlocuit parchetul și gresia și, unde a fost necesar, s-a venit cu mobilier nou, conform referatelor de necesitate primite de la administrația școlii, respectiv la grădinițe. În toate celelalte spații s-au realizat zugrăveli și igienizări. În cadrul PNRR, comuna Ciolpani a încheiat un contract de finanțare pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din localitate, în valoare de 1.552.193,16 lei. (…) Microbuzele școlare sunt pregătite din toate punctele de vedere și vor asigura transportul elevilor, în funcție de programul acestora, care urmează să fie stabilit. Consider că toate unitățile de învățământ din comună sunt într-o stare impecabilă. Începutul de an școlar înseamnă speranţe şi emoții pentru copiii care păşeşc în sălile de clase. În aceeași măsură, înseamnă speranţe şi emoții pentru părinţi, dar și pentru profesori, învățători și educatori. Dragi elevi, vă îndemn să respectați școala, să îi respectați pe dascălii voștri și să contribuiți, prin muncă și seriozitate la propria formare. Stimate cadre didactice, meritaţi respectul şi admiraţia pentru ceea ce realizaţi. Dragi părinți, vă sfătuiesc să răspundeți chemărilor școlii, de câte ori este necesar. Iar eu vă voi oferi întotdeauna tot sprijinul pentru asigurarea condiţiilor necesare pregătirii educaţionale, pregătire care sunt sigur că se va materializa la final prin rezultate deosebite. Tuturor vă doresc un an școlar cu sănătate și rezultate deosebite!”, a mai adăugat primarul Călin Bogdan Cristian.

”Aș vrea să urez succes tuturor elevilor care învață în școlile din comuna Ciolpani și să-l felicit pe domnul primar că a reușit, împreună cu cei de la CNI, să finalizeze sala de sport. Sper că pregătirea pe care o veți face aici va duce la obținerea de performanțe în domeniile în care activați sportiv”, a completat, la rândul său prefectul Simona Neculae. Iar inspectorul școlar general al județului Ilfov a dorit să-i felicite personal pe copiii recompensați în urma obținerii de rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare și a vorbit celor prezenți despre câteva dintre pre­vederile noii Legi a în­vățământului preuniversitar. Dintre acestea, Adriana Stoica a amintit de noile valori ale burselor școlare și modul în care acestea se vor acorda, dar și de faptul că, de acum, legea interzice folosirea telefonului mobil pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, în timpul orelor de curs! 

Preoții parohiilor din Ciolpani i-au binecuvântat pe elevi, școala, pe profesori și locul în care copiii se vor pregăti sportiv și au urat tuturor un an cu folos și cu spor!