Vrei să te bucuri din plin de zilele însorite? Stai la plajă, lasă-te mângâiat de razele soarelui, dar ai grijă să nu te expui prea mult pentru că organismul se poate su-praîncălzi și este posibil să nu mai aibă capacitatea de a-și scădea temperatura până la valorile normale. Acad. dr. Ovidiu Bojor îți spune tot ce trebuie să știi despre insolație, cel mai aprig efect secundar al plăcerii de a sta la soare și tratamentul acestei boli.

Atenție! Să te distrezi pe cinste în toiul verii nu înseamnă să petreci zeci de ore sub razele soarelui care încălzesc cu putere. Cu sau fără mijloace de protecție, expu-nerea prelungită la soare are efecte secundare asupra întregului organism, iar cel mai de temut efect îl reprezintă insolația, șo­cul termic care-ți poate pune viața în pe-ricol. De regulă, aceasta apare atunci când afară este arșiță, transpiri foarte mult și nu bei suficiente lichide pentru a putea înlocui pierderea lor prin transpirație. În acel moment poți să ai o temperatură de peste 40 de grade Celsius sau chiar mai mare și să nu trans­piri. 

“Temperatura internă care se ridică rapid începe să încălzească organele interne. Netratată imediat, aceasta poate deveni ireversibilă”, aten­ționează dr. farm. Ovi-diu Bojor. 

Semne că faci insolație  

● ești obosit;

● ai o stare de slăbiciune;

● ai dureri puternice de cap;

● ai mâinile și picioarele reci și umede;

● ți-e greață;

● ești amețit; 

● ești confuz, iar dacă te afli într-o situație gravă, nu este exclus să ajungi la delir, pierderea stării de conștiență și extremități roșii, calde și umede.  

Primul ajutor 

Nu neglija primele manifestări ale insolației! Afecțiunea constituie o urgență medicală iar netratată la timp și în mod corect îți poate amenința viața. 

Uneori, chiar și cu tratamentul efectuat de urgență, ea poate fi un real pericol sau se poate solda cu complicații severe care persistă pe termen lung. 

De aceea, cel mai bine este să previi îmbolnăvirea consumând multe lichide pentru o bună hidratare a organismului și ieșind la soare la ore potrivite, adică dimineața până în 10.00 și seara după 18.00. 

To­tuși, în cazul în care se în­tâmplă să ajungi în această situație, vei scăpa de suferințele groaz­­nice și te vei revigora cu succes dacă vei interveni în cel mai scurt timp și vei respecta următoarele măsuri de urgență:

● sună la 112 și solicită ajutorul echipajului de la Salvare;

● până la venirea spe­cia­liștilor, răcorește ți cor­pul adăpostindu te în­tr-un spațiu cu aer con­diționat; 

● încearcă să scoți hainele de pe tine;

● stropește-te cu un fur­tun sau duș rece dar ai grijă să nu-ți stropești fața. 

E bine să știi că stropirea treptată  și lentă este mai eficientă decât cufundarea într un bazin sau într-o cadă;

● dacă nu există posibilitatea aplicării recomandărilor anterioare, îți poți acoperi corpul cu un cearșaf ud, schimbat din când în când; 

● în cazul în care, ai gheață la îndemână, pune câteva cuburi în­tr-un prosop, și aplică, în special la încheieturile mâi­­nilor, la subsoară, în zo­na inghinală și la gât; 

● șterge-ți pielea cu oțet aromatic, nu cu alcool sanitar;

● pentru stimularea cir­culației, fă-ți un ma­saj ușor al mâinilor și picioarelor. 

Ce să faci până ajungi la spital

Așadar, este important să apelezi la serviciile medicale cât mai repe­de posibil.  „Dacă ai nevoie de îngrijiri speciale, în timpul transportării la spital, trebuie să fii ținut într-un cearșaf rece, ud, cu capul ridicat. Nu ai voie să iei aspi­rină, acetaminofen etc., deoarece, acestea acționează prin turația sistemului de termostare naturală. Iar în cazul în care simți nevoia să bei apă sau orice alt lichid ca să-ți potolești setea, poți să consumi lichide, dar numai în cantități ­mici, sorbitură cu sorbitură”, explică dr. Ovidiu Bojor. 

Atunci când distanța până la unitatea medicală este mare, e bine să stai într-un loc cât mai răcoros. 

Reține! Răcorirea prin metodele recomandate mai sus se face numai până când temperatura corpului a ajuns la 38 grade Celsius. 

Pentru temperaturi mai ­mari ale organismului, cere in­for­mații reprezentantului Ser­­­viciului de Am­bulanță București/Ilfov sunând la 112 și respectă-le întocmai!