Vinerea trecută, cunoscutul poet basarabean Sergiu Afanasiu, membru al Filialei Literatură pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, a lansat noul său volum de versuri – ”Avionul cu furnici” – și în fața elevilor Școlii Gim. ”Alexandru Odobescu” (două clase a II-a) și ai Școlii Gim. ”Petru Rareș” (patru clase pregătitoare), din Chiajna.

Organizator al evenimentului a fost poetul Cosmin Andrei Tudor, directorul Bibliotecii comunale Chiajna, iar moderatorul întâlnirilor – Petre Crăciun, președintele Filialei de Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România. ”Am petrecut o zi fantastică, plină de emoție, inspirație și voie bună și am avut bucuria de a lansa cartea mea «Avionul cu furnici», în compania unor colegi scriitori minunați și a unor copii extrem de talentați. (…) A fost o zi de neuitat, o adevărată sărbătoare a spiritului și a literaturii pentru copii, care mi-a încărcat sufletul de bucurie și speranță. Mulțumesc tuturor celor care au fost parte din această călătorie magică”, a spus poetul Sergiu Afanasiu.
Sergiu Afanasiu s-a născut pe 18 ianuarie 1974, în comuna Trebujeni, raionul Orhei, Republica Moldova și este singurul membru al Filialei București literatură pentru copii care locuiește în Chișinău. Poet și jurnalist, Sergiu Afanasiu este membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președinte al Asociaţiei Ziariștilor Liberi, decorat cu cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală. În perioada 1991-1992 a fost corespondent special al ziarului “Tineretul Moldovei”.
În 2004 a fondat ziarul “Tribuna copiilor”, unul dintre cele mai cunoscute ziare pentru copii de peste Prut. Între 2001-2003 a fost director al săptămânalului liber „Accente”, iar din 1999 până în prezent a fost și este director general al Editurii “Abeceluș“, din Chișinău, editură care în 2022 a obținut Certificatul European de Calitate. Afanasiu a înființat cea mai mare grădiniță particulară din Republica Moldova – ”Abeceluș” și, în curând, rețeaua de învățământ cu acest nume va avea și o ofertă pentru elevii din clasele primare.
Din portofoliul lui Sergiu Afanasiu amintim titluri precum ”Azorel și Motănel”; ”Iepurașul în blugi”; ”Coliba verde”; ”Primul meu abecedar”; ”Abeceluș”; ”Numărătoarea veselă”; ”Alfabetul în poezii și desene”; ”Cel mai iscusit florar” etc.
”Cei mai buni prieteni ai mei sunt copiii, am editat 12 cărți pentru micuți. Prima carte a fost scrisă la 17 ani, indiferent de incursiunile mele în lumea celor maturi, am păstrat această legatură cu copilașii. Am deschis o grădiniță pentru copii, comunic foarte mult cu ei, sunt sinceri și deosebiți. Primesc o satisfacție enormă de la întâlnirile cu părinții celor mici și mă simt util când găsesc această oază de speranță printre norii lumii în care trăim”, a precizat Sergiu Afanasiu.