Seria spectacolelor de teatru de înaltă ținută se continuă la Chiajna, la Casa de Cultură ”Doamna Chiajna” publicul delectându-se vineri, 28 iunie, de la ora 19.30, cu piesa “Genul programului: Comedie“ de Jade Rose Parker, în regia lui Răzvan Oprea.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 709, ediția print

O comedie modernă, jucată în acest moment în Paris, care atinge cu umor situații incomode ale societății actuale. Și o distribuție, în România, pe măsură – nimeni alta decât Maia Morgenstern, în rolul Carlei, alături de Marius Bodochi – Francois, Răzvan Oprea – Rachon și Diana Stancu – Louise. ”Un spectacol de co­medie de la care soții sau iubiții plecă întotdeauna ți­­nân­du-se de mână” – a dat asigurări regizorul Răzvan Oprea, adăugând că, “la finalul zilei, singurul lucru care contează între doi oameni este iubirea. Restul sunt detalii”, spunea acesta.

Seara de vineri a fost, așadar, din nou, una excepțională pentru chejneni, o seară care nu va fi uitată prea ușor de către cei prezenți la spectacolul ”Genul programului: Comedie”. Aplauzele au venit în valuri, iar hohotele de râs au răsunat cu putere, în toată sala. Interpretarea Maiei Morgenstern, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, actrița fiind cunoscută și la nivel mondial după ce a jucat în filmul regizat de Mel Gibson “Patimile lui Hristos”, a ținut publicul cu sufletul la gură, într-un rol care i s-a potrivit ”mănușă”, cel al Carlei. Apoi, soțul ei, Francois, nimeni altul decât Marius Bodochi, Rachon – Răzvan Oprea și Louise, fiica adoptată de cuplul mai sus amintit, rol jucat de Diana Stancu, au captat ”la superlativ”. La final, la insistențele publicului, actorii au revenit din culise, de câteva ori, pe scenă, pentru a saluta spectatorii printre care s-a aflat, ca de fiecare dată, și primarul comunei Chiajna, Mircea Minea. Acesta a mulțumit actorilor pentru prestație și publicului pentru prezența în număr atât de mare, promițând că astfel de spectacole, de foarte bună calitate, vor continua în Chiajna.

Publicul ilfovean este extraordinar

”Este al treilea spectacol adus în fața publicului ilfovean. Care ne-a convins încă o dată că este deosebit, un public foarte bun. Și la Măgurele, și la Buftea, dar și aici – la
Chiajna – am găsit oameni extraordinari, care iubesc teatrul. Autorul piesei – Jade Rose Parker – o doamnă cam de vârsta mea, pe care o cunosc din vremea în care mai jucam și pe la Paris, este un autor foarte jucat în Franța, iar această piesă se joacă cu casa închisă, din 2020, de când a avut premiera. Așadar, sunt deja 4 ani și în fiecare sezon teatral, piesa se joacă de 40 de ori/an în toate orașele mari din Franța. Un text foarte bun, foarte actual, care pune aceste probleme legate de transexualitate, ș.a.m.d., într-o notă relaxată și echilibrată, neacuzând niciun fel de mentalitate, însă expunând cumva – să zicem așa – găurile din cașcavalul oricărei filozofii. De multe ori, ne luăm prea în serios și asta cred că nu e bine pentru noi, ca societate. Să fim polarizați, să nu avem echilibru. Textul ăsta este unul echilibrat, care propune o viziune mai echilibrată, mai liberă, mai open-mind asupra vieții, fără să militeze pentru niciuna dintre ”tabere”. Distribuția este una de excepție, Marius și Maia sunt prietenii mei, pot să mă laud – suntem colegi în aceleași teatru, sunt oameni pe care-i admir și îi iubesc foarte mult, lucrez foarte ușor cu ei. Nu am avut nicio problemă în a se adapta cerințelor, sunt artiști mari, oameni deosebiți. Eu nu aș fi vrut să joc în spectacolul regizat de mine, dar am făcut-o la inițiativa/dorința lor. Nu prea joc în spectacolele pe care le regizez. Acesta este al doilea și … sper că ultimul. Dar, cu acești oameni dragi mie, m-am bucurat mult!”, ne-a declarat Răzvan Oprea.

Cărți pentru bibliotecă

Așa cum se obișnuieste la Chiajna, invitațiile pentru spectacolele care au loc la Casa de Cultură se pot ridica, în prealabil, de la sediul instituției, Str. Păcii, nr. 75, acestea fiind oferite în schimbul cărților pentru copii, cărți care vor dota biblioteca comunală. O invitație este oferită, la schimb, pentru minim trei cărți.