Premierul Victor Ponta i-a cerut Mariei Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, turism și mediu de afaceri, să clarifice studiul legat de posibilitatea aplicării impozi-tului forfetar în România.

”În acest moment, impozitul forfetar, pentru care se face analiza și studiu de impact, nu este impozitul minim aplicat de guvernul Boc. Impozitul forfetar nu se va aplica, în cazul în care va fi introdus, decât anumitor categorii de servicii – pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumusețare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălțăminte etc – la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare și pentru întreprinzător, și pentru stat, ca să verifice și să controleze fiecare locație”, a afirmat ministrul Grapini. 

Studiul de impact al introducerii “noului vechi” impozit va fi elaborat doar după consultări cu toate asociațiile profesionale și patronale, în încercarea de a stabili care vor fi categoriile de servicii pentru care se va aplica impozitul, cuantumul acestuia, dar și criteriile de stabilire a cuantumului.

În şedinţa de guvern de miercuri, Victor Ponta s-a adresat ministrului Grapini: ”O să vă rog, doamnă ministru Grapini, să mă ajutaţi să explic cum e cu forfetarul. Dacă nu, eu renunţ la el, că cică a fost ideea mea. Dar după aia, investiţii în turism o să facem din impozitul forfetar pe care nu-l punem. Eu am înţeles ideea. Poate nu e bună şi dacă nu e bună, nu o ţin langa, dar eu am înţeles că unii sunt cinstiţi şi plătesc impozite şi taxe, din cei care au hoteluri şi restaurante. Alţii nu sunt cinstiţi şi nu plătesc nimic. Sunt pe pierdere tot timpul, şi atunci, în loc să-i facem cinstiţi pe necinstiţi, îi omorâm şi pe cei care plătesc”.