Pielea nu se “bucură” de vântul rece și viscolul din timpul iernii. Frigul poate să-ţi distrugă pielea și să o facă să arate mată, fără pic de strălucire. Cel puţin 3% din populaţia ţării se confruntă cu alergie la vremea rece și au reacţii severe spontane, atenţionează medicii alergologi. Din fericire, chiar dacă ai o piele cu o sensibilitate exagerată la frig, poţi arăta fenomenal și în sezonul rece. Dr. Mirela Miertoiu, de la DRM Esthetic îţi spune tot ce trebuie să știi despre acest tip de alergie și tratarea ei.

De ce ai pielea sensibilă?

Nu se cunoaște cu exac­­titate cauza apa­riţiei acestui tip de alergie. Totuși, specialiștii încadrează afecţiunea la suferinţele fizice care pot fi moștenite genetic. Une-ori este asociată cu boli autoimune, tulburări tiroidiene, probleme de sănătate a sân­gelui. Există însă, și situaţii în care alergia la frig apare spontan, fără să aibă un factor declanșator. Tocmai de aceea, este și greu de prevenit, purtarea hainelor groase care protejează părţile corpului cele mai vulnerabile în faţa aerului rece și uscat de iarnă – mâinile, picioarele și faţa, fiind recomandată ca principala sursă de protecţie.

Cum recunoști suferinţa?

 

  •  Ţi se umflă și ţi se înroșește pielea 
  •  Ai senzaţia de mâncărime la nivel local
  •  Ai dureri articulare 
  •  Îţi apar erupţii urticariene pe suprafeţe extinse
  •  Ai frisoane. 

 

Simptomele se intensifică odată cu reîncălzirea zonei afectate. În cazuri grave, nu este exclus să faci șoc anafilactic și să fii în pericol. În timpul șocului anafilactic, tensiunea îţi va scădea brusc, căile respiratorii ţi se vor îngusta și ţi se blochează respiraţia. E bine să știi că, de regulă, șocul este precedat de greaţă, vărsături, dere-glări ale pulsului și erupţie la nivelul pielii. Acasă, poţi să-ţi faci un simplu test care îţi va arăta dacă ești sau nu predispus alergiei. Ia un cub de gheaţă, pune-l pe ante-braţ și ţine-l câteva minute. Dacă după înlăturarea cubului de gheaţă pielea ţi se înroșește, ai dureri și senzaţia de mâncărime, e posibil să te confrunţi cu o astfel de problemă de sănătate. Și cel mai bine este să mergi la medicul de familie pe lista căruia ești înscris.

Și totuși… alergia se tratează

Da, aler­gia la frig se tratează cu succes și fără să fii nevoit să folosești o aparatură sofisti­cată. Vizita la medicul de familie este obligatorie de la primele simptome pentru a se stabili cu exactitate natura și tipul afecţiunii. Antihistaminicele, în combinaţie cu alte medicamente necesare în tratamentul afecţiunilor asociate te scapă de sensibilitatea exagerată la frig.

Trucuri pentru o piele fină și ­catifelată 

 Fă-ţi provizii de creme și loţiuni hidratante. Acasă, poţi să-ţi faci o mască dintr-un măr tăiat cubuleţe și pasat cu furculiţa, două linguri de miere și conţinutul unui pliculeţ de ceai verde. Iarna, pielea are nevoie de o hidratare mai bună decât în restul anului. 

 

  • Bea multă apă de calitate superioară pentru ca pielea să rămână hidratată. 
  • Nu ieși din casă fără căciulă, mănuși, fular și șosete în picioare. Dar, atenţie! Mănușile nu trebuie să fie din poliester, ci din­­tr un material impermeabil, care să nu per­mită trecerea apei la mâini. Nu purta ciorapi și ghete strâmte pe picior deoarece, odată transpirat, riscul să suferi de degerături e destul de mare. Cizmele sau ghe-tele de iarnă trebuie să fie cu o jumătate de număr mai mari.  
  • Evită rimelul și fardurile pentru că usucă pleoapele și tenul. 
  • Pentru exfolierea pielii folosește creme hidratante cu indice ridicat de factor de protecţie solară, deoa­rece iarna razele soarelui se reflectă în zăpadă și afectează tenul. 
  • Ca să ai o piele catifelată și frumoasă și în anotimpul rece, consumă zilnic alimente bogate în vitamina C, care protejează pielea și cresc imunitatea. Mă­nâncă în special castraveţi, portocale, kiwi, grapefruit, porto­cale, morcovi, broccoli fiert maximum 3-4 mi­nute, salată de pătrunjel preparată din cuburi de roșii, pătrunjel și zea-mă de lămâie. 
  • Poţi să-ţi faci peelinguri la cabinet sau acasă, cu ulei de grâu, ulei de măsline sau de migdale. 
  • Mâinile protejează-le purtând mănuși și aplicând creme cu vitamine, nu neapărat grase. 
  • Înlocuiește rujul cu un balsam care să conţină vitamina E.