Urmează cursurile “Școala Mamei” la Maternitatea Bucur

Să fii mamă este înălţător. Niciun sentiment nu este mai frumos şi nu îţi umple sufletul cu bucurie mai mult decât cel de a aduce pe lume un copil. Este important însă, ca în momentul în care medicul ţi-a dat vestea cea mare să începi să te pregăteşti pentru primele întâlniri cu bebe. Înscrie-te la cursurile „Şcoala Mamei” la Mater-nitatea Bucur subordonată Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti şi află tot ce trebuie să ştii de­spre o sarcină sănătoasă, naşterea şi buna creştere a copi-lului, încă din primele lui zile de viaţă.

Ce studiezi la școală 

Dacă te interesează lecţiile de mămică, e bine să știi că ele se adresează numai femeilor însărcinate aflate sub stricta monitorizare a specialiștilor de la maternitatea care le organizează. Cursul se va desfășura în trei module, după cum urmează:

Primul modul: – anatomia și fiziologia sarcinii, schimbări normale și fiziologice în sarcină, importanţa consultaţiei prenatale, ce mănânci când ești gravidă, alimente permise și interzise în sarcină, igiena sarcinii, Stil de viaţă sănătos, balans pelvic, exerciţii Kegel, mișcarea în sarcină, exerciţii fizice utile.

Alte teme analizate sunt: măsuri de confort și tehnici de relaxare în sarcină (postura corectă, masajul în sarcină, somnul la gravide, (meloterapia, aromoterapia, cromoterapia, imageria mentală, hidroterapia), respiraţia în sarcină și travaliu, planul de naștere și bagajul de spital (vei primi o listă cu bagajul de spital).

Al doilea modul cuprinde: nașterea naturală, semne pozitive de travaliu, semne de alarmă travaliu timpuriu, tehnici de confort pentru travaliu timpuriu, travaliul ac-tiv, sprijin emoţional și fizic în travaliu, staţii de travaliu, tehnici de respiraţie în stadiul al doilea de travaliu, poziţii pentru împingere, restricţii de mișcare, mâncare și băutură în travaliu, expulzia și nașterea, epiziotomia, nașterea prin cezariană, celule stem, rolul partenerului, familiei, prietenilor, importanţa neseparării contactului apropriat și frecvent pentru mamă și nou născut

Modulul continuă cu: lăuzia fiziologică, cum să te îngrijești în lăuzie, anatomia și fiziologia alăptării, ce mănânci când alăptezi, beneficiile alăptării la sân pentru tine ca mamă, copil și familie, cum se produce laptele, mecanismul suptului, iniţierea și stimularea lactaţiei, poziţionarea pentru alăptare și atașarea corectă la sân, alăptarea eficientă și ineficientă, compoziţia laptelui de mamă, laptele praf, semnele timpurii de foame ale nou-născutului, mulsul și conservarea laptelui, incidentele alăptării.

Al treilea modul te învață despre: cum arată copilul tău, fizionomia nou născutului, necesităţile și abilită­ţi­le lui, comportamentul nou-născutului după naș­tere, în-grijirea nou-născutului și sugarului – demonstraţii practice – (toa­leta parţială, baia generală a nou-născutului, igiena îmbrăcăminţii, igiena mediului nou-născutului, ma-sajul nou-născutului, cum schimbi scutecul), regimul de viaţă al nou-născutului, schema de vaccinare, semnale de alarmă pentru depresia după naștere, sexualitatea după naștere. Tot aici vei afla și care sunt drepturile tale în perioada de graviditate și ce pași trebuie să urmeze tatăl copilului pentru a obţine certificatul de naștere al bebelușului. 

Condiţii pe ­care ­trebuie să le îndeplinești ca să participi 

 Să fii însărcinată. 

 Să fii monitorizată pe perioada sarcinii de un medic de la Maternitatea Bucur. Până la sfârșitul cursului (modulul al treilea) trebuie să prezinţi o adeverinţă care să ateste că sarcina ta este urmărită de un medic din maternitate, act ce trebuie să poarte semnătura și parafa specialistului. În cazul în care sarcina ta nu este monitoriza-tă sau nu vei naște la această maternitate, te poţi înscrie la ­cur­­suri, dar vei plăti o taxă de participare de 150 de lei. În acești bani sunt incluse toate cele trei module.

Programul cursului și locaţia

9 februarie, 16 februa­rie, 23 februarie – între orele 11.00 – 14.20, cu pauză de masă 

9 martie, 16 martie, 23 martie – între orele 11.00 – 14.20, cu pauză de masă. 

Cursurile se desfășoară la Ma­ternitatea Bucur din Str. Bucur nr. 19, sector 4, Bu­curești în Pavilionul B, la Sala de Cursuri.

Și tatăl ia lecţii ­gratuite 

Nu numai tu poţi urma cursul gratuit, ci și partenerul tău. La sfârșitul ­cursului, acesta va primi un ­atestat de participare în baza căruia i se acordă 10 zile de conce-diu plătit, după nașterea copilului.