O zi mohorâtă, numai „bună” să te oprească poliția în trafic! Asta e. Mașini mici, mari, trase pe dreapta. ­Politisti. E DN 5, la ieșire din Jilava spre București. Și obișnuitul: „Bună ziua, sunt subinspector cutare, va rog, actele la control”… 

Mai poți să zici ceva ? Taci și faci. Pe urmă, totul îl fac ei.

Totuși, un lucru bun care mai înseninează aerul, printre politiști  – o fătucă tânără. Ce dacă e în uniformă. Dacă mai și vorbești cu ea, așa, pentru documentare,  adică în afara procesului verbal de contravenție, parcă devin toate bune. Și frumoase. Vorbăreață, des­chisă, cu zâmbet. Știți voi, tipul de fată care te întampină   afabil la re­cepția unui hotel bun sau în secretariatul vreunui ștab. 

Punem vestita între­bare proaspătă: „Ce-i pe aici ?” 

Raspunde ea, adică Oana Spînu. E subinspector. La IPJ Ilfov, Serviciul Rutier. Zice, ca la carte:

„E o planificare mai specială, ca să spun așa, în calendarul nostru, adică între 11 și 17 februarie, o operațiune la nivel european”.

Europa ? Acum, aici ? La Jilava ?

Citează de pe un ecran electronic: ”Da. Organizația Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL), la care România este parte. Ce vizeză? În principal, reducerea numărului de victime rezultate din accidente rutiere. Apoi legalitatea și corectitudinea transportului public de marfă, mai mare de 7,5 tone. Dar și a transportului public de persoa-ne cu vehicule de capacitate mai mare de 8+1 locuri”.

Notând de zor, din păcate pentru cei căzuți „victi­me”, mai făceau parte: Daniel Paraschiv, a­gent principal și Flo­rin Țurlea, agent șef. 

Mulți care au călcat pe bec ?

„Destui. Cu părere de rău. Am strâns cateva zeci. Verificăm dacă sunt în regulă cu documentele. Pentru transportul de persoane urmărim dacă se eliberează bilete pentru toți călătorii, apoi legalitatea înscrisurilor, licențele de traseu și mai ales, să nu depășească numărul de pasageri, lucru care aici, în zonă e o mare problemă“, ofe-ră detalii Florin Țurlea. 

În final, iată bilanțul zilei de colaborare cu polițiile europene, între ora 8 dimineața și ora 16:

 150 de sancțiuni con­travenționale aplicate

 20 de permise de conducere reținute: 16 pentru neacordarea pri­o­rității auto pietoni, 2 pentru depășiri neregulamentare, 2 pentru depășirea vitezei.

 6 certificate de în­matriculare reținute

 3 alte infracțiuni.

A fost o zi închisă la culoare pentru ei. 

Pentru mine nu. Oana ne-a trimis un mail la redacție, cu date de ultimă oră. În final, ne mulțumește. Și noi.