Cine e personajul?

Vă invit să citiţi traducerea acestui articol apărut în presa elveţiană.  
Deşi am informaţii despre identitatea personajului incriminat şi căruia nu i se dă publicităţii numele, vă invit pe voi să-l recunoaşteţi!  
Scrieţi-ne la redacţie, răspunzând la întrebarea:  despre cine credeţi că ar fi vorba?
Trimiteţi-ne numele lui, identificându-l în sumedenia de indicii oferite în articolul tradus. 
Puteţi trimite mesajul, fie la adresa de e-mail a ziarului nostru juranaluldeilfov@yahoo.com 
fie prin scrisori trimise poştal. 
La fel, aveţi aceeaşi cale lejeră de acces, la pagina noastră de pe internet. 
Vă aşteptăm comentariile: www.jurnaluldeilfov.ro

Traducere din publicaţia elvețiană articol apărut la data de 12.11.2012

Procurorul Marc Tappolet a pus în prevenţie (prevenţie = stare de prejudecare a unei persoane, bănuită de un delict sau de o crimă, n.n.) pentru gestiune neloială, un om de afaceri specializat în produse alimentare.

Articol redactat de Fedele Mendicino

Moştenitorii unui bancher genevez se bat de ani de zile pentru a recupera circa 70 milioane de euro de la un om de afaceri elveţian, care activează în România, în domeniile sportului, vinurilor, laptelui şi apei minerale. Conform informaţiilor noastre, procurorul Marc Tappolet l-a pus în prevenţie pe acest magnat al Carpaţilor, pentru gestiune neloială.

“A avut partea lui”

În ochii familiei bancherului genevez, decedat în 2008, prevenitul (din Carpaţi, n.n.) l-ar fi spoliat (deposedat, jefuit, prădat, conform DEX, n.n.) în 2007 în timpul vânzării unei întreprinderi către o societate franceză de produse lactate. De altfel, pe 7 decembrie, procurorul trebuie să-l audieze pe PDG-ul (preşedinte, director general,  n.n.) acestei întreprinderi franceze. Această audiere ar putea accelera ancheta deschisă în 2009 în urma plângerilor moştenitorilor. Aceştia estimează că prevenitul şi-a construit averea profitând de boala mentală a bancherului. Cei doi bărbaţi se cunoşteau de la începutul anilor 90. Partenerul era atunci considerat de către prevenit drept “tatăl său spiritual”. Acesta din urmă a investit în România şi, la faţa locului, prevenitul dirijează afacerile. El avea încrederea finanțistului.

*** Apa minerală, cu efecte secundare. De şarlatan ***

În 2002, duetul revinde o societate de apă minerală unei multinaţionale a băuturilor răcoritoare. Dar, conform plângerii, prevenitul, care va investi o parte a banilor pentru a dezvolta propria întreprindere de produse lactate, nu ar fi redistribuit câştigurile în mod egal. 

“A avut partea lui, a fost satisfăcut, se inventează probleme”, dă replica suspectul, în timpul instrucţiei (audierii, n.n.).

Sănătatea lui se deteriorează

Apăraţi de Maeştrii Ador, Bauer şi Halaucescu, moştenitorii nu cedează: omul de afaceri (din Carpaţi, n.n.) ar fi diminuat participaţiunile asociatului său de la 50% la 8%, între anii 2004-2007.  Dar prevenitul explică această diluare prin retragere progresivă,  prin voinţa proprie a partenerului său comercial,  începând cu 2002. 

În 2005, sănătatea bătrânului (bancher, n.n.) i se deteriorează. Sunt anii în care îşi pierde toată capacitatea de discernământ, spun moştenitorii. Conform lor, afacerile nu au fost întrerupte însă niciodată între cei doi bărbaţi. Prevenitul îi face vizite regulate la Geneva. Familia nu este informată de conţinutul reuniunilor. 

Versiunea suspectului la audiere? Asociatul său era în deplinătatea facultăţilor mentale, până la sfârşitul anului 2006 şi nu vroia să-i implice pe ai lui: “Astăzi plătesc preţul”, (ar fi zis el, n.n.).

*** Profit şi profil de escroc, patentat***

În 2007, reclamanţii vând prevenitului părţile bătrânului pentru un million de euro. Ei se simt înşelaţi căci suspectul i-ar fi făcut să creadă că era în pragul falimentului, în timp ce el ar fi revândut mai târziu întreprinderea lui alimentară pentru 80 de milioane de euro.

Suspectul contestă faptele reproşate: reclamanţii s-ar fi “panicat dorind să-şi retragă părţile şi să încaseze banii”. El 

n-ar fi ţinut niciodată ca în 2007 să preia părţile celui în vârstă: “Clientul meu le-a spus că ar fi trebuit să aştepte, totuşi ei sunt aceia care au vrut să vândă, rezumă avocatul, Maestrul Woodtli. Familia chiar a mandatat un expert să analizeze afacerile suspectului în România şi să recupereze investiţiile. Această afacere este, eventual, civilă, nu penală”.

Clasare anulată

Dar în ochii moştenitorilor, suspectul, presupus nevinovat, a ascuns valoarea reală a afacerilor sale. Mai rău, denunţă ei, înainte de 2007, el era deja în negocieri cu viitorul cumpărător francez. Cât îl priveşte pe incriminat, acesta consideră că ar fi suferit “începând cu 2006 o veritabilă declaraţie de război şi umilinţe”, din partea reclamanţilor.

***Adică penalul rămâne în penal***

 De ce a fost pus în prevenţie atât de târziu?

“Într-o primă fază, procurorul a clasat dosarul (n. red în 2011)”, precizează Masterul Woodtli. Magistratul estima atunci că afacerea se rezumă la un litigiu civil. Familia, apărată la acea vreme de fostul avocat Olivier Jornot, s-a plâns pe lângă Camera Penală de Recursuri. În final: această instanţă a rugat procurorul să facă mai multe investigaţii. În urma acestei decizii, procurorul Marc Tappolet l-a inculpat pe prevenit. (TDG)

Nu am intervenit pe text, dar am așezat între paranteze câteva explicaţii care înlesnesc înțelegerea textului original. Ele au fost notate astfel (…n.n.) Subtitlurile notate cu  ***________ ***, îmi aparţin. (E.D.)