În cadrul APIA – CJ Ilfov îşi desfăşoară activitatea Serviciul Regional de Administrare şi Control Cota de lapte. Judeţele din cadrul Regiunii 3 Ilfov, pentru care se asigură administrarea şi controlul cotelor naţionale de lapte şi se stabilesc sumele datorate de producători în cazul depăşirii cotei sunt – Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman şi Bucureşti.
Sistemul cotelor de lapte a fost introdus în U.E. în 1984, pentru că producţia totală de lapte era mai mare decât consumul, iar costurile de susţinere a producţiei erau foarte mari pentru buget. Pentru stabilizarea producţiei de lapte, fiecare fermier a primit în 1984 o cotă individuală de lapte, iar cota naţională reprezintă totalul cotelor de lapte ale fermierilor dintr-o ţară. Dacă o ţară depăşeşte cota naţională, trebuie să plătească o taxă pe excedent către U.E, valoarea acesteia fiind în prezent de 27,87 euro/100 kg lapte vândut/livrat în plus.
Cota de lapte a României este de 3.057.000 tone, din care 1.093.000 tone – livrări la unităţile de procesare, 1.964.000 tone – vânzări directe şi 188.000 tone – cota de restructurare (din 2009)
Activitatea Serviciului Regional Administrare şi Control Cota de lapte, în 6 ani, a însemnat: peste 300.000 formulare de Declaratie anuală la vânzări directe transmise fermierilor, peste 176.300 Decizii emise şi transmise producătorilor şi aproximativ 71.500 Somaţii transmise producătorilor care nu au transmis Declaraţia anuală.
Măsura 215-pachet B
Au fost încheiate convențiile de finanțare
APIA a încheiat actele adiţionale cu băncile la convenţiile privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii Măsurii 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – pachetul B – păsări.
În urma acestei acțiuni, APIA poate emite, la cererea solicitantului, a doua adeverință prin care se atestă că fermierul a depus cererea de ajutor pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor pachetul B – păsări. De asemenea, prin această adeverință este confirmată suma cu o valoare egală cu valoarea decontului justificativ aferent trimestrului al doilea, depus de solicitant în perioada 16 aprilie – 15 mai 2013 pentru Măsura 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor – păsări, se menţionează într-un comunicat al Agenţiei.
Potrivit documentului, cea de-a doua adeverinţă va fi eliberată de Centrul judeţean al APIA numai pentru aceeaşi bancă pentru care a fost eliberată şi prima adeverinţă solicitată de beneficiar. Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii garantează 80% din valoarea creditului contractat de fermier.