În ciuda faptului că oficialitățile Comisiei Europene (CE) respinseseră solicitarea Romăniei de prelungire a taxării inverse la cereale, potrivit unor surse, Traian Băsescu ar fi promulgat hotărârea prin care acest regim de taxare va fi prelungit cu încă un an.
Potrivit acelorași surse, această hotărâre urmează să fie publicată, în scurt timp în Monitorul Oficial.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat recent că oficialii Comisiei Europene (CE) au respins, într-adevăr, solicitarea României, dar că la reuniunea miniștrilor de Finanțe din statele membre UE (ECOFIN) a fost pregătit terenul pentru ca la următoarea reuniune, programată pentru 20 iunie, să fie introdus un „mecanism de reacție rapidă“ pentru combaterea fraudei în materie de TVA, care să permită statelor membre UE, inclusiv României, să extindă taxarea inversă, în cazuri justificate.
Prin introducerea taxării inverse la comerțul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adaugată este aplicată la finalul lanțului comercial, plata taxei fiind deplasată din sarcina furnizorului în cea a beneficiarului. România a introdus cu trei ani în urmă taxarea inversă la anumite cereale. Această măsură și-a pierdut valabilitatea la 31 mai 2013. Măsura a fost generată de faptul că, în acest sector, se înregistrează cea mai mare evaziune fiscală. Bulgaria şi Ungaria au cerut avizul Comisiei Europene şi l-au primit, pentru a aplica aceeaşi măsură. Pentru a nu „muta” evaziunea din cele două state la noi, România a decis că este necesară prelungirea taxării inverse, chiar dacă CE a respins solicitarea ţării noastre. Nerespectarea legislaţiei comunitare atrage după sine declanşarea procedurii de infringement, dar, cel mai probabil, autorităţile române consideră că mai bine suportă posibilele penalităţi UE decât evaziunea fiscală.