Obiceiuri şi tradiţii

Duminică, la 50 de zile după Paște se celebrează Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Aceasta este una din cele mai importante sărbători de peste an, având o însemnătate aparte din punct de vedere religios, tradițional. Rusaliile sunt încununate de numeroase legende, superstiții și obiceiuri care se respectă și astăzi, cu strictețe de către gospodarii din toate colțurile țării. Iată câteva dintre ele!

Tradiția spune că ziua de Rusalii este ziua dansului și trebuie sărbătorită cu joc și voie bună. Se spune că dacă lucrezi și nu prețuiești această mare zi, ele se răzbună și te pedepsesc luându-ți mințile definitiv. De asemenea, dacă nu dormi în noaptea de Rusalii sau te duci la fântână să scoți apă, te vei îmbolnăvi. În schimb e foarte bine să mergi la biserică dis-de-dimineață, să iei frunze de nuc sau tei. Ele simbolizează limbile de foc ale Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli și, ținute la streașina casei, la icoane sau la fereastră te protejează de duhurile rele. Se crede că aceste frunze capătă puteri miraculoase și te ajută să te vindeci dacă ai probleme de sănătate a auzului și a vederii.   

Ramurile de tei țin grindina la distanță 

În cazul în care te ocupi cu grădinăritul sau muncești în agricultură, e semn bun să păstrezi ramurile de tei. Ele vor ține la distanță furtunile și grindina devastatoare din timpul verii. În ziua a doua de Rusalii, e bine să mergi pe câmp și să stropești holda cu apă sfințită de preot în biserică și ramuri de nuc sau tei. Și astăzi, se practică „udatul femeilor”. Un obicei care presupune stropirea doamnelor și domnișoarelor cu apă sfințită pentru a fi mai sănătoase, mai frumoase, mai interesante și mai atrăgătoare tot anul. 

Nu sta la miezul nopții pe malul apei! Riști să-ți pierzi mințile 

Conform tradiției, de Rusalii nu trebuie să te prindă miezul nopții în pădure, pe malul întunecat al unei ape sau la răscruce de drumuri. Legenda spune că riști să-ți pierzi mințile, aceasta fiind noap­tea tainică a Rusaliilor, a Ielelor care dansează goale (dansul lor fiind unul de neînțeles pentru muritori) și îi pedepsesc pe toți cei ce le privesc, luându-le mințile. Există mitul potrivit căruia, dacă ești nevoit să ieși din casă în timpul nopții dintre ajun și Rusalii, e musai să porți la brâu usturoi, frunze de nuc sau de tei ca să îndepăretezi puterile misterioase ale Ielelor.