Proiectul de revizuire a Constituţiei a trecut de comisia parlamentară special constituită în acest scop.  Până la a fi supus aprobării cetăţenilor, prin referendum, acesta trebuie să treacă de Parlament şi să fie avizat, în cel puţin două rânduri, de Curtea Constituţională.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost transmis grupurilor parlamentare pentru strângerea semnăturilor necesare înregistrării în procedura legislativă.  Iniţiativa de revizuire trebuie să beneficieze de semnăturile a cel puţin o pătrime dintre parlamentari, respectiv 146 de semnături din cei 584 de aleşi aflaţi în mandat.

 Curtea Constituţională va fi a doua instituţie care va lua în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei. Acest proiect va fi analizat și de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, care vor ajunge în România în 4-5 iulie. Ei vor discuta pe marginea revizuirii , înainte ca judecătorii CC să fi formulat un punct de vedere. Ulterior însă, răspunsul Curţii Constituţionale asupra proiectului de Constituţie se va întoarce în Comisia parlamentară de revizuire, pentru a fi operate eventualele modificări asupra textului iniţial propus pentru modificarea legii fundamentale. Această ultimă formă urmează a fi transmisă Comisiei de la Veneţia spre analiză, care va emite un proiect de opinie asupra textului de revizuire. Cu această ocazie, liderii USL doresc să obţină un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia asupra efectelor juridice ale referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Un alt punct important vizează votarea proiectului noii Constituţii în plenul celor două Camere ale Parlamentului, în primă instanţă la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor, unde trebuie să întrunească votul favorabil a minimum două treimi din numărul parlamentarilor.

Un ultim filtru asupra revizuirii Constituţiei îl va avea Curtea Constituţională care, după adoptarea modificărilor propuse la legea fundamentală, va verifica îndeplinirea condiţiilor de revizuire, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei. Abia după finalizarea întregii proceduri proiectul de revizuire a Constituţiei este supus referendumului de aprobare.