Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat începerea unei campanii de verificare a agricultorilor care primesc subvenții, dar nu își cultivă terenurile.

Reprezentanții APIA vor fi cei care vor efectua verificările în teren, iar în cazul în care vor fi depistați fermieri inactivi, aceștia vor fi sancționați. Cei în cauză nu vor mai primi subvenții pe o perioa­dă de trei ani. Dacă, după scurgerea aces­tui timp, fermierii vor dovedi că au intrat în legalitate, ei vor putea primi, în continuare, subvenții.  

„Potrivit reformei Politicii Agricole Comune (PAC), subvențiile vor fi acordate numai fermierilor activi. Noile reglementări exclud subvenționarea deținătorilor de terenuri agricole fără legatură cu activitatea agricolă. Fondurile se vor duce numai spre cei care utilizează terenurile și nici într-un caz, spre cei care au suprafețele și nu au făcut agricultură, cum s-a întâmplat până acum cu terenurile anexe ale aeroporturilor, stadioanelor de fotbal, a cluburilor de golf. APIA va face verificări, este vorba de verificări complexe, pentru că sunt mulți producători care continuă să beneficieze de sprijin, chiar dacă nu mai sunt agricultori sau nu practică agricultura confom cerințelor europene. Controalele vor în­cepe în acest an. Este important să îi identificăm pe adevărații producători, astfel încât să nu mai fie suprafețe plătite pe nedrept”, a spus Irimescu.  Noua Politică Agricolă Comună, va intra în vigoare din 2015, anul viitor fiind unul de tranziție. Se preconizează ca, în anul 2019, subvenția la hectar să urce până la 196 de euro, de la 135 de euro cât este în prezent.