Parlamentul European, Consiliul de Miniștri și Comisia Europeană au căzut de acord să taie din subvențiile care depășesc suma de 150.000 de euro (202.000 dolari) pe o singură fermă.

Negociatorii Uniunii Europene (UE) au ajuns la un punct comun, inclusiv în ceea ce privește ajustarea diferențelor dintre nivelul plăților directe acordate fermierilor din țările membre UE. 

Politica Agricolă Comună 2014 – 2020 pune la punct liniile directoare de susținere a unor fermieri care produc nu mai puțin de 20 la sută din grâul, laptele și carnea de porc din întreaga  în lume. Bugetul final ar PAC 2014 – 2020 ar putea totaliza 373,2 miliarde de euro în următorii șapte ani.

Planul de a tăia din sub­vențiile acordate pe fermă fusese lăsat în expectativă la ultimul Consiliu de miniștri ai Agriculturii, cel din iunie, din cauza lipsei unanimității. În cele din urmă, negociatorii au căzut de acord să taie cel puțin cinci procente din plățile acordate fermelor, pentru sumele care depășesc 150.000 de euro.

Tăierea subvențiilor individuale nu este totuși necesară în țările care aplică plățile redistributive, adică utilizarea celor cinci procente din fondurile naționale pentru subvenții mărite, acordate pentru un anumit număr de hectare dintr-o fermă.

Parlamentul, miniștrii și Comisia au căzut de acord, de asemenea, cu privire la majorarea fi­nanțării pentru țările unde media plăților directe pe hectar este sub 90 la sută din cea a UE, cu un minim nivel care ar urma să fie atins în 2019.

Subvenția va fi ajustată în funcție de media UE

Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a mai precizat și că sumele pentru țările membre care primesc plăți peste medie vor fi ajustate corespunzător. Po­­trivit acestuia, țările UE vor mai avea posibilitatea să transfere 15 la sută din fondurile naționale alocate plăților directe către cele pentru dezvoltare rurală și viceversa. Statele care primesc mai puțin de 90 de procente din media UE a plăților directe pot transfera chiar și 25 la sută din fondurile de dezvoltare rurală către bugetul de subvenții.

În viitorul exercițiu bugetar, plățile pe su­pra­față reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile PAC pe următorii șapte ani, sumă care va totaliza 277,9 miliarde de euro. În ciuda acestui fapt, cheltuielile cu plățile directe se vor diminua totuși, până la un total de 37,6 miliarde euro în 2020, de la 41,6 miliarde de euro cât vor fi cheltuiți în 2014, se arată în propunerile UE. Sumele menționate sunt la nivelul prețurilor din 2011.