Ai rămas fără loc de muncă și nu mai reușești să te angajezi? Schimbă-ți  meseria! Doar în anumite domenii mai există posturi vacante în plină criză economică. Și, ar fi bine să profiți de faptul că statul te recalifică fără să plătești. Iată în ce domenii te poți instrui gratuit în luna decembrie și ce pași trebuie să urmezi! 

Dacă ai muncit într-un domeniu de activitate care nu mai prezintă interes pentru angajatori, statul te susține să înveți o meserie nouă. În luna decembrie, 1.896 de români din întreaga țară vor beneficia de instruire gratuită. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va derula 97 de programe de formare profesională. Cursurile se vor desfășura prin agențiile locale și agenția municipiului București. 

Cei mai norocoși vor fi locuitorii din Teleorman unde vor fi organizate cursuri pentru 210 persoane și cei din Iași unde vor fi 200 de beneficiari. În Prahova vor fi instruite 140 de persoane, în Capitală 138, iar în Vâlcea, 111. 

Cum ajungi la “școala de meserii”? 

Ca să ai acces la unul din aceste programe, trebuie să mergi la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) să te înregistrezi. Pentru asta, e nevoie să-ți pre­­­gătești din timp dosarul cu toate actele necesare pe care le vei depune la agenție. Ai grijă să ane­­­­xezi inclusiv documentele care atestă vechimea în muncă și specializarea. Filiala ju­dețului Ilfov se află în București, pe strada Ruginoasa nr. 4, sector 4. Fiind în evidența instituției, vei în­văța o meserie nouă fără să plă­tești ­cursurile de instruire. Pre­gătirea propriu-zisă și materialele di­dac­tice pe care le vei primi de la instructori vor fi gratuite. Înainte să te înscrii, însă, ar fi bine să analizezi cu atenție, ofertele venite din partea angajatorilor. Consultă piața muncii în prea­labil și, cu siguranță te vei orienta spre un domeniu în care îți va fi mai ușor să-ți găsești de lucru. 

lfovenii, instruiți în calculatoare

În județul Ilfov se va organiza un singur curs. Prin intermediul programului, 20 de localnici vor fi instruiți în domeniul ope­rare, introducere și validare date. În București, se vor organiza șapte cursuri, de care vor beneficia 138 de persoane. Mai exact, se va desfășura un curs de contabilitate pentru 28 de persoane, un curs de operator introducere și validare date, tot pentru 28 de persoane, un alt curs de lucrător comercial pentru 28 de persoane. De asemenea, va mai fi un curs de dulgher, tâmplar, parchetar pentru 14 persoane și încă unul pentru 12 persoane în meseriile cofetar-patiser. Printr-un alt curs, vor fi recalificate 14 persoane ca montatori pereți și plafoane din gips carton. Alți 14 bucureșteni vor deveni sudori.

Ce profesie poți să înveți?

 de bucătar – vor fi 162 de locuri, 

 de lucrător comercial – vor fi 146 de locuri, 

 de operator introducere validare și prelucrare date – vor fi 124 de locuri, 

 de ospătar sau vânzător în cantine, restaurante etc. – vor fi 123 de locuri,  

 de contabil – vor fi 93 de locuri, 

 de masor – vor fi 67 de locuri, 

 de cofetar, patiser – vor fi 64 de locuri. 

Lista meseriilor pe care în care te poți specializa fără să plătești, este însă, mult mai mare.