Florin. Nu cred că s-ar fi putut găsi un nume mai potrivit pentru un iubitor și pasionat de flori. Un nume, aș spune, predestinat celui care cultivă aceste gingașe plante, nu neapărat ca să câștige bani, ci pentru că le iubește. Ei bine, acest om este un tânăr inginer horticol din Mogoșoaia, Florin Ristea.

Despre Florin Ristea am aflat de la oamenii din primăria Mogoșoaia. Ei ne-au povestit despre el că este unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul horticulturii. De altfel, doritorii îl pot vedea, în fiecare săptămână, în emisiunea „Grădina Danei” de la TVR 1. 

Un vis împlinit

Pe Florin Ristea l-am găsit pe strada Ariei din Mogoșoaia, unde locuiește și unde se găsesc serele pentru flori. Un pic reținut, la început, a început să ne povestească, cu multă modestie, despre „afacerea” sa. „Îmi doream de copil să am sere cu flori, plante și legume. Poate de aceea am și ales ca specializare agronomia. Am început în 2003, când am moștenit casa părintească și terenul din curte. Pe vremea aceea aveam o afacere în construcții. Am renunțat. Pentru mine serele au fost o chestiune de ambiție”, povestește Florin Ristea. 

Pentru început, el a investit 5.000 de euro în societatea comercială pe care a botezat-o „Succes Maxim” SRL, bani puși deoparte tocmai în acest scop. Primele solarii au avut o structură din lemn, învelită cu folie de plastic. Doi ani mai târziu, în 2005, investiția a început „să dea roade”, atât la propriu, cât și la figurat. 

„M-am hotărât să modernizez solariile, să le fac mai performante. Am apelat la credite și leasinguri. Dacă înainte foloseam doar 60% din suprafața fiecărui solariu, acum, după ce am achiziționat mese culisante, folosesc 80% din teren. Am învățat mult din experiență, aș putea spune că sunt un autodidact”, povestește Ristea.

Succesul său a atras atenția și altor locuitori din Mogoșoaia, care au venit să-i ceară sfaturi, pentru a demara și ei o afacere similară. Astfel, Florin Ristea a devenit un promotor al horticulturii în comună, având în vedere că aici, în 2003 nu existau sere pentru flori. Această îndeletnicire are toate șansele să se transforme într-o tradiție, în Mogoșoaia.

Producție de 2 milioane de plante pe an

Suprafața solariilor se ridică, în prezent, la 2.000 de mp, dar Adrian Ristea are în plan să mai închirieze încă pe atâția. Anul trecut, producția s-a ridicat la circa 2 milioane de plante, activitatea bazându-se, în special pe plante la ghivece. Dar, spune el, „în ultimii doi ani afacerea a mers prost, din cauza crizei. Oamenii au preferat să de bani pe mâncare, decât pe flori. Sau… au cumpărat mai puține fire decât înainte. Dar sper ca piața să-ți revină. Anul acesta, lucrurile par să fi început mai bine.”

De la Primula și Impatiens, la ștevia dulce și despre cum se „coace” roșia

Dar ce plante poți găsi în solariile din strada Ariei? Ne spune tot Adrian Ristea: „Primăvara cultivăm Primula, Calciolaria, Cineraria, Ranunculus, mușcate, petunii, și Surfiria, un soi de petunii curgătoare. Vara, le vine rândul soiurilor Impatiens (sporul casei, n.r.), Crisanthema, Bellis, panseluțe de toamnă etc. , iar iarna plantăm, cu predilecție, crăciunițe și Cyclamen.” Dar, Florin Ristea încearcă să producă și alte tipuri de plante. Ne spune că, anul trecut, a încercat și culturi de plante aromatice, levănțică, rozmarin, oregano și salvie, cu „succes maxim”. A mai experimentat și cultivarea de ardei ornamentali, de răsaduri de roșii cherry, un soi de vinete lungi, fără semințe și care au o culoare gri-rozalie, din Italia, ba chiar și o varietate de ștevie dulce, din care se poate extrage un zahăr bun pentru diabetici. Iar pentru toate a folosit doar îngășăminte „bio”. „Este dezastru ce se întâmplă la noi în legumicultură. Ca să se obțină producție, se toarnă în neștire îngrășăminte și substanțe împotriva dăunătorilor. Eu cred că legumicultorii ar trebui să urmeze niște cursuri de specialitate, pentru a învăța să nu mai <otrăvească> legumele. Alții sunt, de-a dreptul, inconștienți. A venit odată unul la mine și mi-a povestit că el, pentru ca înroșească tomatele mai repede, picură pe ele acid de baterie sau formol. L-am dat afară pe poartă și i-am zis să nu-mi mai calce vreodată pragul!”, povestește indignat Adrian Ristea.

Succes Maxim cu 9 angajați

Toată activitatea de cultivare a plantelor este realizată de 9 angajați. Aceștia trebăluiesc de dimineață până seara, sub îndrumarea lui Florin Ristea, pentru ca plantele să fie sănătoase și frumoase. Ne-am convins cu ochii noștri, văzând miile de flori murlticolore, cu culori vii și vesele. Ele sunt îngrijite de patru angajați care verifică temperatura, dacă plantele trebuie udate, dacă au boli sau dăunători, sau care se ocupă de semănat, de repicat și plantat, iar în unele cazuri de tunsul lor. Societatea are și un magazin pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 118. În această privință, un lucru îl cam nemulțumește pe Adrian Ristea și anume ceea ce el consideră o concurență neloială. Este vorba de tarabele unor vânzători de flori, întinse pe domeniul public, de-a lungul șoselei amintite. „Oamenii aceia nu sunt, în cea mai mare parte, producători. Ei fac un comerț care nu este fiscalizat. Plătesc, undeva, pe la 150 de lei taxe, pe când eu vărs la buget, anual, 20 de miliarde de lei vechi”, spune tânărul horticultor.