Semnificaţii ale unui bilanţ anual pozitiv

„Fii simplu, Măria Ta, fii bun, fii Domn cetăţean”. (…) Fă ca legea să fie puternică”, îl îndemna Mihail Kogălniceanu pe Alexandru Ioan Cuza, la Marea Unire din 1859. În timpul lor, Jandarmeria ţării a fost modernizată prin legi şi principii noi. Astăzi, ea este un element important, de tipar european, pentru protecţia cetăţeanului, a ordinii şi siguranţei publice, a instituţiilor fundamentale ale statului şi ansamblului social.

Marţi, 18 februarie. La sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române din Băneasa a avut loc sedinţa de analiză a rezultatelor obţinute de către acest organism important, în anul încheiat recent. 

Protocol oficial, la vârf

Au participat: Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului, Valeriu Zgonea – preşedinte al Camerei Deputaţilor, Gabriel Oprea – viceprim-ministru şi ministru interimar al Afacerilor Interne, Iulian Fota, consilier prezidenţial. Din partea gazdelor, i-a întâmpinat şi a prezentat raportul de activitate generalul de brigadă dr. Mircea Olaru, inspector general al Jandarmeriei Române. Asistenţa a fost numeroasă. Invitaţi: ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, ataşaţi militari, reprezentanţi ai instituţiilor cu care jandarmeria colaborează, veterani de război, foşti comandanţi ai acestei arme. La nivel naţional, au luat parte la eveniment – prin sistemul de video-conferinţă – comandanţi jandarmi din teritoriu, prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene şi alţi oficiali ai autorităţilor locale. 

Încredere sporită în jandarmi

Un sondaj de ultimă oră arată că românii creditează jandarmeria cu „multă şi foarte multă încredere”, în proporţie de 57,6%, în creştere, faţă de noiembrie, 2012. Ei o situează astfel pe locul III, după armată şi biserică, dintr-un total de 21 de instituţii publice. Cercetarea s-a făcut între 16-21 ianuarie 2014, de către INSCOP Research, la comanda cotidianului „Adevărul”.  

Adaptare şi acţiune

2013 a reprezentat o perioadă de ajustări instituţionale, după norme şi rigori specifice unui stat european. Dar şi de modificări ale modului de răspuns la provocările social-politice, dificile în unele cazuri. 

Generalul Mircea Olaru a amintit „complexitatea unor situaţii operative, date de creşterea numărului adunărilor publice – organizate sau spontane. Amploarea lor a fost naţională sau locală. Unele au degenerat în tulburări”. De aceea s-au impus strategii flexibile, cu replici adecvate pentru restabilirea normelor de ordine şi siguranţă publică.   

El a precizat: „Concomitent cu acestea, au fost asigurate măsurile pentru gestionarea unor evenimente importante, din care reamintesc competiţiile interne şi internaţionale, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE-2013). La fel, şi în cazurile manifestărilor de protest, desfăşurate atât în Capitală cât şi la nivel naţional, cum au fost cele împotriva proiectului Roşia Montană sau exploatării gazelor de şist”. 

Misiuni de intervenţii? 

Zeci de mii 

Cifre din raportul de activităţi specifice reflectă o realitate operativă amplă. Iată succint şi selectiv, câteva date:  33.982 de misiuni, pentru asigurarea ordinii la adunări publice;  1.754 de aplanări ale unor situaţii conflictuale grave; 15.712 de intervenţii la solicitarea „112”; 175.764 de acţiuni în sprijinul poliţiei, dintr-un total de 233.733 de intervenţii impotriva unor fapte antisociale; 19.755 de infracţiuni, constatate la nivelul unităţilor de jandarmi (15.971 în mediu urban şi 3.784 în mediu rural); 9.726 de făptuitori, prinşi; 116 persoane puse sub urmărire – predate poliţiei; 435 de intervenţii pentru salvare-evacuare; 20.363 de acţiuni ale jandarmilor montani, în 69 de staţiuni şi pe trasee turistice; 1.785 de oameni salvaţi, etc.   

Cooperare poliţienească internaţională

În cazurile competiţiilor sportive europene (fotbal, handbal, hochei, baschet, volei), jandarmeria şi-a extins schimbul de date şi informaţii cu reprezentanţi ai 44 de state. Totul, prin intermediul „Punctului Naţional de Informare pentru Manifestări Sportive”. S-au executat 21 de misiuni pentru primire sau acordare de sprijin operaţional, numărul total al schimburilor fiind de 305, în creştere cu 38%, faţă de anul 2012.  

Victor Ponta: „Provocările pentru 2014 sunt mari. Este un an electoral. Vă rog să vă faceţi datoria ca şi în 2013, cu inteligenţă şi flexibilitate, împotriva  manifestărilor ilegale sau de tip confruntaţional”. 

Valeriu Zgonea: „Integrarea europeană a instituţiei dvs. e dovedită prin rolul activ pe care îl jucaţi în două instituţii importante: Forţa de Jandarmerie Europeană şi Asociaţia  Forţelor de Jandarmerie Europene şi Mediteraneene”.

Gabriel Oprea: „Sunteţi furnizori de securitate şi garanţi ai valorilor democraţiei. Aceste performanţe fac ca, începând din acest an, numărul forţelor din partea MAI, care vor participa în misiuni sub egida NATO, OSCE, ONU, să fie mai mare cu 300 de jandarmi şi poliţişti, faţă de anul 2013”.

Iulian Fota: „Vă felicit pentru toată activitatea din 2013. Uşa vă este deschisă la Cotroceni, în special în zona Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Sunt convins că aceleaşi rezultate bune le veţi avea şi la sfârşitul lui 2014, care nu este, din păcate, un an uşor! Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes”!