După sărbătorile pascale, organismul are nevoie de o pauză de la sucurile carbogazoase, băuturile alcoolice și mâncarea bogată în carne și grăsime. Alcoolul, sucurile din comerț, ciorba, friptura, drobul de miel și toate celelalte preparate culinare pe care le-ai consumat în această perioadă, îți pot îmbolnăvi trupul. Jurnalul de Ilfov îți prezintă 10 pași simpli, ca să-ți detoxifici organismul în doar câteva zile!  

1. Bea doi litri de apă pe zi!  

Apa este elemen­tul vital al bunei funcționări a orga­nismului, și a refacerii interioare după mesele copioase de Paște. Bea cel puțin doi litri de apă pe zi ca să-ți îmbunătățești tranzitul intestinal și să-ți purifici ficatul, care este filtrul pentru curățenia interioară! 


2. Pune mai pu­ți­nă sare în mâncare! 

Dacă vrei să te simți mai bine, nu folosi mai mult de o linguriță de  sare pe zi, la gătit! Sarea reține apa în organism iar efectul ei este umflarea mâinilor și picioarelor, cauzând dureri și oboseală. 


3. Consumă cât mai mult ceai! 

Din regimul alimentar nu trebuie să-ți lipsească ceaiurile. Ele te ajută să elimini toxinele prin urină, tranzit intestinal și transpirație. Ceaiul verde, ceaiul de lămâie, de urzică, păpădie, mesteacăn, frasin, ienupăr, brusture și măceșe sunt cele mai eficiente. Datorită conținutului bogat în calciu, magneziu, fier, vitaminele A, C, complexul vitaminic B ș.a.m.d., te ajută să previi pierderea de vitamine și săruri minerale. 


4. Prepară-ți ­sucuri naturale în casă! 

Sucurile naturale din legume și fructe îți revitalizează sănătatea. Sucul de portocale, de mere, de rodii, de sfeclă, de morcov, de roșii, de ardei, de țelină, îți protejează imunitatea și îți asigură aportul vitaminic de care ai nevoie în cursul zilei. Important este să ți le prepari acasă și să le consumi proaspete. Și, evident, să renunți la consumul de cafea, băuturi alcoolice și sucuri carbogazoase cumpărate din comerț.   

     

5. Îmbogățeș­te-ți dieta cu verdețuri și le­gume de sezon! 

Profită de explozia de legume și ver­dețuri din această perioadă, și ține cure cu salate din crudități și legume proaspete de sezon. Prepară-ți ciorbe și supe de legume, iar dulcele dintre mese, ia-l din fructe proaspete. 


6. Alimentele albastru-violet, obligatorii în curele de detoxifiere! 

Cât timp te dedici regimului de detoxifiere, din farfurie nu trebuie să-ți lipsească alimentele de culoare albastru-violet. Sunt bogate în antioxidanți puternici și te ajută să elimini toxinele. Sardinele, macroul, heringul, ham­­siile, strugurii, fasolea, ceapa de apă și varza roșie sunt doar câteva dintre alimentele pe care trebuie să le consumi în această perioadă. 


7. Fibrele, esențiale ­dacă vrei să mănânci mai puțin! 

Ca să ai senzația de sațietate după ce consumi cantități mici de mân­care, așa cum ar fi normal, introdu fibrele în dietă. Le găsești în cereale integrale, ardei gras, ceapă, spanac, salată ver­­de, ștevie, leuștean, pă­­trunjel și în toate legumele cu frunze verzi.

 

8. Mănâncă lactate ­degresate! 

Este important să crești consumul de produse lactate, ca să-i oferi organismului aportul de calciu necesar. Însă, brânza, cașul, laptele și toate celelalte lactate consumate e bine să fie degresate. 


9. Mișcarea ­fizică reface organismul mai repede! 

O plimbare de o oră printr-un parc, urcatul scărilor, sau o jumătate de oră de exerciții fizice pe zi participă la ­refacerea organismului într-un timp mai scurt. 


10. ­Dormi opt ore pe ­noapte! 

Un somn odih­nitor îți curăță creierul de toxine. Când ­dormi, celulele din creier se micșorează și permit pomparea unei cantități mai mari de fluid pentru a spăla toxinele. Cele 8 ore de somn te ajută să elimini toxinele reziduale acumulate.