Pacienții ar putea fi alimentați mai bine în perioada spitalizării. Ministerul Sănătății intenționează să crească alocația pentru hrana bolnavilor internați în unitățile sanitare publice, începând cu luna decembrie. 

Dacă proiectul va fi pus în aplicare, pacienții adulți vor primi, zilnic, hrană de 19,4 lei în loc de 7 lei, cât primesc la momentul actual. De asemenea, copiii vor fi alimentați, în fiecare zi, cu produse în valoare de 17,5 lei, în loc de 3 lei. Evident, meniul va fi întocmit pentru fiecare pacient în parte, ținându-se cont de vârstă și afecțiune. Hrana mai multă și mai consistentă va aduce un plus de sănătate bolnavilor, crescând eficiența tratamentelor pentru care sunt internați. „Este necesară o actualizare a cuantumului alocațiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 și nu mai corespund realităților, iar succesul tratamentului este dat și de o alimentație corespunzătoare. 

Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăţi importante: creșterea efectivă a sumelor destinate alimentației, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceștia nu beneficiau de masă, chiar dacă programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore), precum și crearea bazei legale pentru ca autoritățile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale, pentru spitalele din subordine“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.