Proiectul „Start to vote Europe”
În cadrul proiectului „Start to vote Europe”, desfășurat de Asociația pentru Tineret „Sakura”, a avut loc, în cadrul „serii portugheze”, vizionarea a două filme despre Revoluția portugheză din 1974 și cea română,din 1989. Cu acest prilej, cei 10 tineri voluntari ai Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești, au purtat dezbateri cu ceilalți voluntari din Europa pe marginea celor două evenimente istorice.
În urma acestor revoluții, au fost înlăturate două dictaturi: cea fascistă, a lui Antonio de Oliveira Salazar, în Portugalia și cea comunistă, a lui Nicolae Ceaușescu, în România. După îndelungi frământări politico-sociale, în cele două țări au fost instaurate sisteme democratice de guvernământ, de tip european.
De la dictatură la democrație, în Portugalia și România
Gazda evenimentului a fost clădirea din strada Șerban Vodă a „Fundației pentru Tineret” București. „Aceste vizionări constituie un prilej de a discuta despre momentele celor două revoluții, cea portugheză și cea română, de a analiza cauzele care le-au declanșat și modul în care cele două țări au pășit pragul de la dictatură la democrație”, ne-a spus Cristina Mihăilescu, voluntar al Asociației „Sakura”.
Cele două filme au fost alese de Pedro Milheiro, voluntar portughez, în cadrul proiectului și Dragoș Beldiman, din partea română.
„Căpitanii din aprilie”
„Filmul pe care eu l-am ales se numește „Capitães de Abril” – „Căpitanii din Aprilie” – și este o ecranizare a „Revoluției garoafelor”, din 25 aprilie 1974. Filmul a fost regizat în anul 2000 de Maria de Medeiros, care joacă și unul din rolurile principale. El ne readuce în memorie povestea a doi tineri căpitani, membri ai „Mișcării Forțelor Armate” personaje cheie în desfășurarea evenimentelor din 1974”, ne-a povestit Pedro Milheiro.
„A fost sau nu a fost?”
Reprezentantul părții române, Dragoș, s-a oprit asupra filmului lui Corneliu Porumboiu, „A fost sau nu a fost?”. „Este un film care ne arată traiul din epoca ceaușistă, dar și dilema locuitorilor dintr-un mic orășel din România, în care nu se întâmpla nimic, dacă la ei în localitate a fost, sau nu a fost, revoluție. Am ales acest film pentru că sunt un fan al comediei satirice. Sper ca și colegii mei voluntari din Portugalia să înțeleagă mesajul filmului, pentru că ei nu au cunoscut „binefacerile” comunismului. Nu-mi dau seama dacă a fost într-adevăr o revoluție, dar consider că a fost o mișcare în urma căreia oamenii și-au câștigat dreptul la o viață decentă, la libertate și democrație”, și-a motivat Dragoș alegerea.