Buftea

Joi, 30 noiembrie, sala de spectacole a Centrului Cultural din Buftea s-a umplut din nou de lume. Erau invitaţi la spectacolul aniversar, prilejuit de împlinirea primului an de funcţionare al Centrului Cultural, inaugurat pe 7 noiembrie 2013.

 

Spectacol surpriză

Programul serii a fost învăluit în discreţie și nimeni nu știa, nici măcar în seara aniversară, ce avea să urmeze. În fine, știa  directorul Centrului Cultural, Valentina Mitescu și încă o persoană: actriţa Simona Pandele, dar, imposibil să le determini să spună o vorbă înainte.

Odată lumina stinsă și cortina ridicată, spectacolul a început cu dans, urmat de «Somnoroase păsărele», recitată de  fraţii Ene, Maria, în clasa a VII-a și Dragoș, clasa a III-a, de la Școala Gimnazială nr. 2, moment după care Violeta Mitescu a spus audienţei că show-ul este susținut de elevii grupelor mică și mare, care s-au constituit la Centrul Cultural într-un cerc de teatru, sub îndrumarea Simonei Pandele. De altfel, la Centru există și cursuri de nai, pian și canto, pe care le predă profesoara Anca Nagy, dar și de balet și dansuri populare.

Micuţii simpatici de la grupa mică a cercului de teatru au recitat apoi snoave și versuri, trecând printr-o faună diversă: ursul, păunul sau șoricelul Tică. «Nică a lui Ștefan a Petrei», pe care l-am cunoscut la unul dintre spectacolele de teatru, a mai crescut un pic și apariţia lui pe scenă cântând și căutând o « fată din vis » a fost din nou un moment memorabil. S-au mai perindat pe scenă și I. L. Caragiale, dar și Mihail Sebastian, al cărui «Joc de-a vacanţa» cu personajele, Ștefan și Corina a imprimat noi emoţii sălii de spectacol care, de un an de zile, adună talente mici și mari. Faimosul tenor Robert Nagy, acompaniat de soţia sa, Anca Nagy, au încheiat magistral spectacolul interpretând o piesă nu mai puţin faimoasă, «Granada», compusă în 1932. De altfel, familia Nagy face parte dintre cei recent mutaţi la Buftea și ajutorul lor muzical către Centrul Cultural este gratuit. Și trebuie să menţionez că tenorul Robert Nagy este pentru al doilea an invitat în concertul «Vienna Classic Christmas», care va avea loc la Sala Palatului din București din 20 și 21 decembrie, unde va urca pe scenă alături de un alt nume mare, soprana Leontina Văduva.

Iar seara nu s-a terminat așa repede căci primarul orașului, Gheorghe Pistol, a ţinut să mulţumească pentru efortul depus la Centrul Cultural pentru copiii orașului, dar și să-i recompenseze pe copiii Cercului de Teatru prin cadouri generoase.

Ce înseamnă un an de cultură?

Deși acum un an pe scena nou renovatului Centru, spectacolele grădiniţelor și școlilor au fost criticate de «o parte a locuitorilor» Buftei, timpul și încrederea în menirea unui Centru Cultural au readus în oraș atmosfera culturală existentă odată și lăsată la o parte din motive diverse. «Zaraza» sau «Mărie, dragă Mărie», concertul pentru Mozart, serile dedicate lui Eminescu sau Unirii, «Reîntoarcerea la credinţă» sunt câteva dintre producţiile proprii care au orientat activitatea Centrului Cultural. Nu în ultimul rând, două dezbateri au atras atenţia asupra unui prezent incomod pentru copii, prin «Copilul, televizorul și computerul» și asupra unui trecut neștiut de toţi, prin întâlnirea dintre Octav Bjoza, Președintele  Asociaţiei Foștilor Deţinuţi Politici din România și tinerii din oraș. La mulţi ani de cultură, înainte!