„Școala Altfel”, în comuna 1 Decembrie
Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, din comuna 1 Decembrie, au petrecut săptămâna “Școala Altfel” făcând eforturi deosebite pentru a proteja mediul înconjurător și sănătatea celor din jur.
Ionela Chircu / Prof. Iulia Dascălu, Șc. nr. 1 – 1 Decembrie
Conștienți că rădăcina unei vieți sănătoase constă într-un mediu pur, curat, sub îndrumarea cadrelor didactice și cu sprijinul Primăriei comunei 1 Decembrie, școlarii au demarat o amplă campanie de curățare a mediului prin strângerea deșeurilor care reprezentau un adevărat pericol pentru natură. Ca să se bucure de succesul dorit, elevii au mai desfășurat și o serie alte activități, prin intermediul cărora i-au îndemnat și i-au învățat pe toți ceilalți să prețuiască natura și darurile ei minunate. În vederea colectării selective, campanie care s-a încheiat prin ridicarea materialelor pe data de 8 aprilie din școală, elevii au dat flyere locuitorilor, au fost puse afișe în școală, la punctele comerciale din localitate, în autobuzul 471 și în stațiile acestuia. Astfel, Primăria a permis afișajul în localitate și a pus la dispoziție spațiul de depozitare. Campania de conștientizare a presupus implicarea cadrelor didactice din școală, a întregii comunități, colectarea fiind inclusă în programul “Școala Altfel”.
Prietenii naturii
Campania de conștientizare a ocrotirii mediului, demarată în această perioadă, nu este singura acțiune prin care elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, din comuna 1 Decembrie, își arată iubirea și deosebita prețuire pentru frumusețile mediului în care trăiesc. Ei participă la două proiecte deosebite de educație ecologică și pentru societate. Însăși, profesoara Iulia Dascălu, care ne‑a prezentat o mică parte din munca asiduă pentru o natură pură și o viață sănătoasă, a acestor copii minunați, este coordonatorul proiectului “Tineri Ambasadori în luptă cu schimbările climatice”. Programul se desfășoară la clasele V‑VIII, sub egida Fundației Terra Mileniul III, în parteneriat cu asociațiile Prietenii Pământului, din Galați, și Clubul de Ecologie și Turism Floarea Reginei, din Sinaia. Acesta a început în iulie 2014 și se va încheia spre finalul anului în curs, în decembrie 2015. Elevii din acest proiect se bucură de lecții legate de ecologie și de activități practice.
Primăria 1 Decembrie, susține lupta pentru un mediu curat
“Ambele proiecte pe care le-am implementat în Școala Gimnazială nr. 1 din 1 Decembrie, sprijină instituția în misiunea de a forma o generație de tineri caracterizată de simțul responsabilității, grijă față de mediul înconjurător, implicare în comunitate și încredere în propria putere de a aduce schimbări benefice în societate. Activitățile desfășurate cu elevii au următoarele obiective: transmiterea mesajului privind schimbările climatice în propriile familii, reducerea amprentei de CO2 la nivel individual, prin puterea exemplului, direcționarea gândirii teoretice spre o gândire aplicativă, conștientizarea impasului în care se află temperatura medie globală, ca efect al schimbărilor climatice. În semestrul II al acestui an școlar, clasele gimnaziale și primare participă la două proiecte de conștientizare realizate în localitate, în parteneriat cu Primăria 1 Decembrie. Vorbim despre „Timpul Reciclării- Pământul este casa ta! și Plantează un copac pentru viață!”. Clasele primare sunt membre în Patrula de Reciclare, un proiect RoRec ce implică stimularea semnificativă a comportamentului responsabil față de natură, promovarea colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), în comunitate. Este de importanță majoră, promovarea valorilor ecologice la nivelul comunității, într‑un moment în care societatea, prinsă în febrăa dezvoltării, defrișează păduri și aruncă haotic gunoiul”, ne-a explicat prof. Iulia Dascălu.
Și tu poți proteja natura! Cum?
Nu arunca gunoaie pe stradă, în lacuri, râuri, pe câmp, în pădure sau în oricare alte locuri decât în cele amenajate special!
Nu considera colectarea gunoaielor o rușine sau o “misiune” a oamenilor străzii, ci ca pe o misiune de îndeplinit pentru sănătatea ta și a celor din jur și strânge deșeurile din natură!
Nu lăsa lumina aprinsă în camerele în care nu stai!
Scoate din priză electricele și electronicele dacă nu le folosești!
Ține ferestrele bine închise în perioada iernii, pentru a menține o temperatură confortabilă, fără a supraîncălzi încăperile!
Consumă apa cu responsabilitate!