Obiective noi, pe harta comunei 1 Decembrie
Au trecut, iată, trei ani de când locuitorii comunei 1 Decembrie şi-au ales un primar nou. De atunci, Gheorghe Petre, „conjugă”, trei verbe: „a vrea”, „a putea” şi „a face”. Iar rezultatele n-au întârziat să apară. Schimbarea la faţă a localităţii este, acum, evidentă. Cei care, în 2012, au aplicat ştampila în dreptunghiul cu numele lui Gheorghe Petre, sunt convins, se felicită. Pentru că, fără doar şi poate, au făcut alegerea potrivită.
Nu ne-am propus să facem un bilanţ al activităţii primarului Petre. Bilanţul „guvernării” din ultimii trei ani, în comuna 1 Decembrie, se poate vedea cu ochiul liber. Este, putem spune, fără pericolul de a greşi, palpabil. Iar schimbările edilitare petrecute în localitate sunt cu atât mai lăudabile cu cât ele au fost realizate cu multe eforturi. Pentru că, acum trei ani, comuna nu stătea tocmai „pe roze”, vistieria primăriei fiind înglodată de datorii. Este meritul lui Gheorghe Petre că, într-un răstimp atât de scurt, situaţia a fost redresată, iar aşezarea s-a înscris pe coordonatele normalităţii şi ale dezvoltării.
Poate, rândurile de mai sus vi se par cam laudative. Să zicem că ar fi aşa. Dar, vă propun un exerciţiu. Mergeţi în comuna 1 Decembrie şi întrebaţi-i pe oamenii de acolo ce părere au despre activitatea primarului lor. Ei sunt cei mai îndrituiţi să dea măsura faptelor celui ales să-i conducă. Vă veţi convinge, astfel, că cele spuse mai sus nu au nicio undă de exagerare. Iar ţelul primarului este ca, de pe urma sa, să rămână lucruri şi fapte despre care se va vorbi, cu respect, în viitor.
Încă un verb: „a construi”. O grădiniţă nouă…
Spuneam despre verbele pe care primarul Petre este obişnuit să le conjuge, zilnic. Lor li se poate adăuga, fără îndoială, şi verbul „a construi”. Despre acest verb doresc să vă vorbesc, astăzi. Pentru că este vorba despre un obiectiv de care „decembriştii”, dacă le pot spune aşa, (mereu m-am întrebat cum se numesc locuitorii acestei comune – decembrişti, decembreni ?) au mare nevoie. O grădiniţă cu orar prelungit, pentru prichindeii lor. Nou nouţă, ca scoasă din cutie. Şi aşezată într-un loc de vis, în imediata vecinătate a conacului Reginei Maria, printre arbori umbroşi şi aer limpede şi răcoros. Pentru că cea veche nu asigura spaţiu decât pentru 50 de copii. Temelia noii grădiniţe a răsărit, deja. Are 400 de metri pătraţi. Montajul va începe în curând. Spun montaj, pentru că soluţia constructivă este una ingenioasă. Clădirea se va înălţa pe o structură metalică care va fi „învelită” cu panouri termoizolante speciale.
„În câteva zile încep lucrările la grădiniţă (la ora la care citiţi aceste rânduri, ele au demarat, deja). Începeam mai repede, dar ne-a ţinut un pic pe loc avizul de la pompieri. Şi nu voiam să începem lucrările fără să avem toate avizele. Acum suntem cu toate în regulă. Grădiniţa va găzdui 280-300 de copii. Clădirea va avea două etaje, cu patru săli de clasă, la parter, şi alte patru, la etaj, fiecare cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. În total, 800 de metri pătraţi, suprafaţă utilă. În curte vom amenaja şi un spaţiu de joacă pentru copii. În patru luni şi jumătate va fi gata. Vrem ca, pe 15 septembrie, prichindeii să intre pe porţile acestei grădiniţe. Investiţia este finanţată în asociere cu Consiliul Judeţean Ilfov. În total 500.000 de lei, din care CJ Ilfov contribuie cu 450.000 de lei, iar primăria 1 Decembrie, cu restul de 50.000 de lei”, ne-a dat amănunte despre această investiţie primarul Gheorghe Petre.
Primăria, în casă nouă
Aţi fost vreodată în comuna 1 Decembrie? Dacă da, ştiţi unde este Primăria? Pentru cei care nu ştiu, vă spun eu. La parterul unuia dintre blocurile din localitate, construit pe vremea când demenţa lui Ceauşescu „sistematiza” satele româneşti. Când ţăranii erau smulşi din locuinţele şi bătătura lor, moştenite din moşi-strămoşi, şi înghesuiţi în cutiuţele de beton construite de un regim dement. Ei bine, şi Primăria 1Decembrie a împărtăşit aceeaşi soartă cu truditorii pământului. De zeci de ani, funcţionarii acestei instituţii se înghesuie într-un spaţiu care cu greu poate fi catalogat ca primărie. Dar, lucrurile sunt pe cale să se îndrepte. În curând, primăria se va muta în casă nouă şi frumoasă, pe măsura civilizaţiei europene pe care oamenii comunei şi-o doresc. Noul sediu se va afla într-o clădire veche, dar spaţioasă, cu etaj, care a fost în întregime reabilitată şi consolidată. „Aici a fost un cămin de nefamilişti, pentru cei care lucrau la fosta gospodărie de partid de la 30 Decembrie, cum se numea comuna noastră, înainte. Am primit‑o în compensaţie pentru datoriile pe care le avea societatea COMAICO către primărie. În sfârşit, vom avea spaţiu pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii decente. Fiecare nivel are o suprafaţă generoasă, de 650 de metri pătraţi. Tot aici vom avea spaţiu şi pentru sediul Poliţiei Locale. De asemenea, centrala termică a viitoarei grădiniţe se află tot aici. Pe frontispiciul viitoarei primării va fi montat şi un ceas. Lucrările, după cum vedeţi, sunt aproape finalizate. Cred că, în maximum 15 zile, construcţia va fi predată, „la cheie”. Vom începe, în câteva zile, şi amenajarea spaţiului verde din jurul noului sediu. De mutat, însă, ne vom muta în septembrie, odată cu inaugurarea grădiniţei. Vrem să facem din aceste inaugurările acestor două investiţii un eveniment special”, ne-a spus primarul Gheorghe Petre.
Ce-ar mai fi de spus? Doar să repet ceea ce spuneam în deschiderea acestui articol. Că edilul şef al comunei 1 Decembrie ştie să „conjuge”, foarte bine cele trei verbe. Pardon, patru: „a vrea”, „a putea”, „a face” şi „a construi”. Cu rezultate pe măsură.