CardioRec, un nou eveniment educativ, în Ilfov

Specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, în parteneriat cu cei de la Antibiotice Iași, au organizat vineri, 8 mai, la restaurantul Vatra Neamului, din Balotești, o masă rotundă cu medicii de familie din Ilfov. Lucrările expuse de cardiologi și dezbaterile ulterioare, îi ajută pe specialiștii din cabinetele de medicina familiei, să descopere mai ușor cazurile de fibrilație atrială și să salveze cât mai mulți pacienți în stare gravă. 

Sănătatea ilfovenilor se află pe mâini tot mai bune. Preocupați de îmbunătățirea calității vie­ții pacienților cu boli de inimă și vase sanguine, din Ilfov, specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară ­Car­dioRec, din Corbeanca,  au avut o nouă întâlnire informală, cu medicii de familie din județ. Vineri, pe 8 mai, CardioRec a organizat masa rotundă cu tema ”Fibrilația atrială și riscurile ei”. Evenimentul a avut loc la restaurantul Vatra Neamului, din Balotești și a vizat, stabilirea unor metode de descoperire a fibrilației atriale în rândul populației din satele și orașele ilfovene. 

S-au stabilit metodele de depistare a fibrilației în cabinet

Specialiștii în  medicina familiei, cei care monitorizează starea de sănătate a ilfovenilor cel mai des, au aflat de la dr. Mihaela Amariei, cardiolog la Centrul CardioRec, că cel mai simplu mod de a descoperi fibrilația atrială în cabinet, este realizarea electrocardiogramei. Iar de la dr. Antonia Voicescu, specialist în medicină internă, la CardioRec, au aflat că terapia anticoagulantă clasică este cea mai bună soluție pentru tratarea adecvată a pacienților. Invitat de onoare la eveniment a fost Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, care a explicat necesitatea depistării precoce a afecţiunii şi a prezentat proiectul de lege ce va facilita accesul pacienţilor la tratament.   

”România ocupă primul loc în Europa la incidența bolii cardiovasculare. Am organizat acest eveniment deoarece, țara noastră are o incidență foarte mare a fibrilației atriale. Nici localnicii din Ilfov nu sunt ocoliți de această problemă de sănătate care, depistată la timp, poate fi controlată. Netratată, duce la deces. Aproximativ 30% din accidentele vasculare sunt cauzate de fibrilația atrială. Noi vrem să o depistăm înainte să dea complicații. Din păcate, însă, în toată țara există foarte multe cazuri nedescoperite și netratate. România nu are sistem de protecție. Este o țară hipertensivă și, de la o boală banală care ar putea fi controlată la 40 de ani, se poate ajunge la o boală cronică până‑n 60 de ani. După 60 de ani, toți pacienții ar trebui să facă o electrocardiogramă  pe an, dar nu  toți o fac. Toți cei cu boală cardiovasculară instalată, sau care se află la risc, trebuie să ia aspirină. Doza ideală este de 100 mg/ zi. Atenție! Dacă se administrează în doze mai mari, pot să apară hemoragii”, a explicat dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec, Corbeanca și Centre Thoracique de Monaco.

”Toată lumea trebuie să meargă, periodic, la medicul de familie, indiferent că are sau nu simptome. Fibrilația atrială este o boală silențioasă și este posibil ca omul să aibă această suferință, fără să știe. După 40 de ani, cel puțin o dată pe an, trebuie făcute investigații pentru hipertensiunea arterială (HTA). Cele mai multe cazuri sunt date de HTA. Toți pacienții cu fibrilație atrială neîngrijită mor în câțiva ani. Necontrolată circa cinci ani, crează complicații respiratorii foarte grave. Oamenii trebuie să știe că fibrilația atrială poate genera moartea subită. Avem o listă cu foarte mulți pacienți care așteaptă să fie tratați corespunzător. Dar, pentru că tehnica necesară este foarte scumpă și laborioasă, se întârzie mult accesul la terapie. Avem pacienți care așteaptă cu anii să fie tratați. Unii au decedat așteptând tratamentul”, a avertizat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).   

Pacienții vor beneficia de tratament compensat 100%

De altfel, prin eforturile ANPP, fibrilația atrială va constitui o prioritate în cadrul strategiei naționale de sănătate și îmbunătățirea condițiilor de diagnosticare și acces la tratament, conform standardelor in­ternaționale. Potrivit pre­ședintelui ANPP, Vasile Barbu, fibrilația va fi inclusă în grupul afecțiunilor cronice care vor beneficia de tratament compensat 100%, în baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sănătății. În toamna anului trecut, ANPP, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei, a desfășurat campania ”Parcurile Inimilor Fericite”. Programul a avut ca scop informarea și depistarea precoce a fibrilației atriale.

”Evenimentul a fost instructiv, profesional. Mi-a plăcut foarte mult și voi participa la toate dezbaterile care vizează îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților mei”, ne-a spus, la finalul mesei rotunde, dr. Iustina Drăghici, medic de familie CMI, Ghermănești, Snagov.

”Dorim să fim alături de medicii români pentru ca împreună să tratăm pacienții cu produse eficiente și accesibile. Noi credem cu tărie că un medicament valoros nu este neapărat scump, ci unul pe care oamenii și-l pot permite”, ne-a explicat reprezentantul Antibiotice Iași.