Ziua Eroilor în capitala judeţului Ilfov

Ziua de 21 mai a punctat, anul acesta, în agendele noastre trei sărbători importante: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Înălţarea şi Ziua Eroilor. Şi pentru că Ziua Eroilor este sărbătoare naţională, aceasta a fost celebrată, cu toate onorurile, în Buftea, oraşul de reşedinţă al Ilfovului.

Foto: Adrian Frangu, Eugen Dichiseanu

Oaspeţii oraşului

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, subprefectul, Cătălin Pantazi şi directorul Direcţiei de cultură Ilfov, Alexandrina Niţă au răspuns invitaţiei primarului Gheorghe Pistol de a-i onora la Buftea, alături de viceprimarul Constantin Proţiuc şi membrii consiliului local, pe eroii care au contribuit la independenţa ţării. Preşedintele CJI a primit onorul din partea Jandarmeriei Ilfov, moment după care întreaga asistenţă a ascultat cu mâna pe inimă, sau nu, Imnul de Stat al României, „ Deşteaptă-te, române!”.  Preoţii oraşului au oficiat, apoi, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

 

Gânduri de recunoştinţă

Primarul Gheorghe Pistol a adresat câteva cuvinte asistenţei, înainte de a-l onora pe veteranul de război Gheorghe Mirea, cu o diplomă şi Crucea Mântuitorului. „La ceas de mare sărbătoare creştinească, ne plecăm frunţile în fata supremei jertfe a eroilor. Astăzi, ca nişte trimişi ai Domnului, ei vin la noi şi ne cer să înlăturăm egoismul, duşmănia, nedreptatea şi tot ce ne îndepărtează. Cinstirea memoriei celor care au fost alături de noi ne ajută să conştientizăm faptele din trecut, pentru liniştea prezentului nostru. După cum bine ştiţi, 2015 a fost declarat „Anul Veteranilor de Război”, la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, transmit veteranilor noştri multă sănătate, zile senine şi lipsite de griji. Fie ca lumina Zilei Eroilor să reverse în sufletele noastre cele mai mari bucurii şi cele mai alese sentimente de neam, de ţară şi de Dumnezeu. Mulţumim, domnule Gheorghe Mirea, pentru tot ce aţi făcut pentru ţară şi urmaşii noştri!”, a spus primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol. Câteva stoluri de porumbei eliberate în cinstea eroilor au fost predecesorii profesorului Gheorghe Giuglan, care a povestit celor prezenţi despre semnificaţia sărbătorii naţionale din 21 mai. 

Cântece şi dansuri pentru eroi

Copiii oraşului şi cadrele lor didactice au pregătit în cinstea Zilei Eroilor şi un scurt program, care a debutat cu „Ştefan, Ştefan, Domn cel mare”, al elevilor îndrumaţi de profesoara Geovana Boca. Încântătoarea Anisia Grigore a recitat poezia „Înălţarea Domnului”. „Ţara mea”, o altă poezie, a fost recitată de Maria Rebeca (îndrumător Tudoriţa Şerban), pentru ca momentul poeziilor să fie încheiat de „Visul din tricolor”, recitat de Gabriel Dumitru. Momentul dansurilor a fost asigurat de profesorul Cristian Ciripan, care a pregătit cu copiii „Ariciul” şi „Jiana”.

Astfel, la Buftea, mai multe generaţii au împlinit întru totul dorinţa Reginei Maria, care a pus să se ridice crucea din mijlocul oraşului, pe care scrie: „Nu vărsaţi lacrimi, ci mai bine/Slăviţi pe eroii voştri pentru ca/Faima lor să treacă neştirbită/Din generaţie în generaţie”.