Anul şcolar s-a încheiat și, evident, a venit vacanța mare! Iar dacă vacanţa de vară este un prilej de bucurie pentru copii, pentru părinţi şi bunici reprezintă o grijă în plus, întrucât mulţi dintre copii rămân singuri acasă, nesupravegheaţi.

 Din această cauză, jandarmii ilfoveni vor să reamintească copiilor că, pe timpul vacanţei, rămân aceleaşi reguli de comportament: fără prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant! Fără anturaje dubioase! Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător! Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii! Atenţie la lumea virtuală! Nu oferiţi date personale sau poze celor cu care corespondaţi pe internet.   

Atenție cum circulați! Doar pe trotuar!

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente rutiere, Inspectoratul de Jandarmi judeţean Ilfov recomandă copiilor să circule doar pe trotuar. ”Pe drumurile publice unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna doar pe partea stângă, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca autovehiculele care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră! Nu staţionaţi pe bordura trotuarelor, deoarece există posibilitatea să vă dezechilibraţi şi să cădeţi în faţa autovehiculelor! Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni, după ce în prealabil v-aţi asigurat. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea trotuarului şi aşteptaţi ca autovehiculele să oprească pentru a vă permite traversarea. Acolo unde sunt semafoare, veţi aştepta apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare după ce,  în prealabil, v-aţi asigurat că din ambele sensuri nu vine niciun autovehicul! Iar în intersecţiile unde nu sunt amplasate semafoare şi nici treceri de pietoni marcate, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nici un autovehicul, din ambele sensuri!”, îi sfătuiesc jandarmii ilfoveni, pe copiii din județ.  

Strada nu este loc de joacă!

Iar sfaturile nu se opresc aici. Micuții nu trebuie să se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora. Să nu se deplaseze cu rolele/skate-bord-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice, iar dacă merg cu bicicleta, trebuie să respecte semnificaţia semafoarelor şi a indicatoarelor de circulaţie!

Atenție, copii!

Dacă de intersecţie sau trecere de pietoni se apropie un autovehicul al Jandarmeriei, Poliţiei, Pompieri sau alte autovehicule – cu girofarurile și sirenele pornite, NU traversați, chiar dacă semaforul arată culoarea verde!

 

La final, jandarmii ilfoveni recomandă părinţilor să discute cu copii lor, să îi înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, să se asigure că aceștia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon și adresa unde domiciliază.