Din anul 2015, a fost introdus un nou pachet în plățile pe agro-mediu. Este vorba de pachetul 8, care prevede ajutoare financiare plătite fermierilor pentru animalele din rasele locale în pericol de abandon. Plata se acordă pe unitate vită mare (UVM). De aceste plăți vor beneficia fermierii care deţin animale femele de reproducţie de rasă pură locală în pericol de abandon, din speciile prevăzute în PNDR 2014-2020, înscrise în registrele genealogice ale raselor, secţiunea principală, condus de asociaţii acreditate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ).  Sprijinul se acordă fermierilor sub forma unor plăți compensatorii pentru pierderile de venit. Prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe UVM (calculat pentru femelele adulte de reproducție de rasă pură).

Rase de animale locale eligibile:

˜ Bovine/Taurine – Sura de stepă; ˜ Bovine/Bubaline – Bivolul românesc; Beneficiază de o primă compensatorie de 200 euro/UVM.

˜ Ovine: Ţigaie-Varietatea ruginie, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Palas, Merinos de Suseni, Merinos Transilvanean, Merinos de Cluj, Ţigaie cu cap negru de Teleorman; Primesc o plată compensatorie la ovine – 87 euro/UVM.

˜ Caprine: Albă de Banat, Carpatina – prima compensatorie – 40 euro/UVM.

˜ Ecvidee: Furioso North Star, Huţul, Gidran, Lipiţan, Shagya Arabă, Nonius, Semigreul românesc – prima compensatorie – 200 euro/UVM.

˜ Porcine: Bazna, Mangaliţa – prima compensatorie la porcine – 176 euro/UVM.

 

Avans de 69% din SAPS și 85% din plățile de agro-mediu

Pe 30 septembrie 2015, CE a dat o derogare prin care permite statelor membre UE să acorde în 2015 un avans de 70% din SAPS și 85% din plățile pe agro-mediu (Regulamentul delegat 1748/2015). În anii anteriori, agricultorii primeau un procent de 50% din subvenția pe suprafață și 75% din plățile pe agro-mediu. Comisia Europeană a luat această hotărâre de a li se acorda fermierilor un avans mai mare, anul acesta, pentru că noua politică agricolă comună a provocat o întârziere de o lună la depunerea cererilor unice de plată și, implicit, o întârziere mai mare de o lună la plata avansului din subvenții. Pentru 2015, plata pe suprafață este în cuantum de 77,42 euro/ha, potrivit HG 900 din 3 noiembrie 2015 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură.

 

Cea mai recentă declarație a oficialilor MADR îi aparține secretarului de stat George Turtoi, care a precizat că procentele stabilite împreună cu APIA pentru avans sunt de 69% din plata pe suprafaţă şi de 85% din plata pe agro-mediu. Dacă se va cădea de acord asupra acestor procente, fermierii ar urma să primească un avans de 53,42 euro/ha. Termenul limită stabilit de Comisia Europeană pentru acordarea avansului din plățile directe este 30 noiembrie.