Mai mulți bani pentru Prima Casă
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre prin care majorează plafonul de garantare pentru programul Prima Casă cu 200 milioane lei (44 milioane de euro) în acest an, faţă de cele 2,6 miliarde lei existente. Decizia vine ca urmare a numărului foarte mare de cereri pentru garanții. Hotărârea mai arată că în anul următor se pot emite garanţii și din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum și din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor. Executivul mai are în vedere și modificarea programului pentru 2016.
Munca la negru, în vizorul ITM
În cadrul unor acțiuni de control efectuate în perioada 2-4 decembrie,Inspecția Muncii a depistat 69 de persoane care munceau la negru și a aplicat amenzi în valoare de peste 230.000, se arată într-un comunicat al instituției. Totodată, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au înaintat două propuneri de cercetare penală. În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 807.800 de lei din care 560.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancționați 187 de angajatori în urma a 810 controale, se mai arată în comunicat.
OTP Bank convertește împrumuturile în franci elvețieni
OTP Bank România a anunțat că a lansat programul de conversie a împrumuturilor acordate în franci elveţieni (CHF), urmând ca 80% dintre clienţii cu astfel de credite să beneficieze de o reducere de 17,5%-25% a soldului, urmată de conversia în euro sau lei. Soluţiile sunt personalizate, în conformitate cu specificaţiile creditului, anul de acordare, rata iniţială a dobânzii și destinaţia împrumutului, se arată într-un comunicat al instituţiei de credit. Programul se adresează tuturor celor 10.500 de clienţi cu credite în franci elveţieni garantate cu ipotecă acordate de OTP Bank România, care nu înregistrează întârzieri la plată de mai mult de 90 de zile.
Regiunea București-Ilfov, mai tare ca Madridul sau Berlinul!
O analiză realizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România relevă că regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din România, cu un PIB pe cap de locuitor de 131% din media europeană. Astfel, Bucureștiul se situează la acest indicator înaintea altor capitale europene precum Atena (98%), Madrid (128%), Berlin (113%) sau Budapesta ( 108%). În restrul României, PIB pe cap de locuitor se situează la doar 54% din media europeană, iar unele regiuni și mai puțin de atât, cum e cazul regiunii Nord-Est (34%) sau Sud (41%). În anul 2012, venitul mediu pe gospodărie în București era de 6.300 euro, în timp ce în regiunea Sud și în Sud-Est era de doar 2.700 euro, iar în Nord-Est de 2.300 euro (date pentru 2012), apreciază cei de la Friedrich-Ebert-Stiftung România.