Rişti să ţi se spargă dinţii

Ai obiceiul scrâșnitului din dinți? Renunță înainte să resimți efectele severe asupra sănătății. Acest automatism masticator prin mișcări bruște, repetate, îți poate afecta dantura atât de tare, încât ai toate șansele să te trezești cu dinții sparți.   

Un sfert dintre români scrâșnesc din dinți în timpul zilei sau în timpul somnului, iar cei mai mulți nu iau nici o măsură pentru a trata problema care le poate distruge dantura, susține dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală la Clinica Art Implant. Potrivit medicului, această manie inconștientă, numită bruxism, este foarte periculoasă, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Există oameni care strâng puternic din dinți, fără a-i mișca. Aceștia suferă de bruxism centrat. Dar sunt și persoane care scrâșnesc dinții mișcând maxilarele, ca și cum ar mesteca în gol. Aceștia suferă de bruxism excentrat. 

Relaxează-te și urmează terapii comportamentale!  

“Studiile au pus în evidență o corelare între bruxism și anxietate sau hiperactivitate, cum ar fi, de exemplu, perioada examenelor. De asemenea, s-a demonstrat că bruxismul apare în principal în timpul somnului lent (acel somn în care întreg organismul pare relaxat complet) și mai puțin în timpul somnului rapid (acel somn agitat, în timpul căruia se mișcă pleoapele și se modifică anumite funcții fiziologice). Poate apărea, însă, foarte frecvent, și diurn, dar în acest caz nu are legătură cu problemele de ordin dentar, ci e doar un tic inconștient strâns legat de anumiți factori de stres. Indiferent de tipul de bruxism de care suferi, efectul este același, în toate cazurile. Principala problemă provocată de bruxism este uzura prematură și excesivă a dinților, care, în unele cazuri, ajung să se crape, dar nu numai această problemă este importantă. Mai pot apărea disfuncții majore la nivelul articulațiilor, migrene sau chiar fracturi. Medicul dentist îți poate stabili diagnosticul și tratamentul, în funcție de gradul de uzură. Dar cel mai bine ar fi să încerci metode de relaxare și terapii comportamentale, imediat ce observi sau îți semnalează partenerul că ai această problemă. De fapt, primul pas în tratarea bruxismului este să conștientizezi că ai acest tic”, spune dr. Laura Mocanu. 

Frica, frustrarea sau odihna insuficientă induc mania

Printre cauzele bruxismului se pot afla: o întâmplare marcantă din trecut, supărarea, anxietatea, frica, durerea, frustrarea, disconfortul (adesea, acestea pot fi asociate cu dizarmoniile din familie sau cu problemele școlare). Odihna insuficientă dată de durata prea scurtă a somnului și incapacitatea de relaxare, personalitatea agresivă, perfecționistă, obsesivă, dar și nerăbdarea exagerată sunt, de asemenea, alte cauze. La copil, o cauză a scrâșnitului poate fi alinierea incorectă a dinților, mărimea acestora, o obturație recentă sau o lucrare mai înaltă, pe care el încearcă inconștient s-o “șlefuiască”. “Bruxismul la copii apare cel mai adesea în intervalele de vârstă 3-6 ani și 10-12 ani. Afecțiunea mai poate apărea și ca urmare a unor răceli sau infecții ale urechii sau ca reacție la disconfortul dat de diverse alergii”, mai spune dr. Laura Mocanu.  

Doar medicul îți poate recomanda cel mai bun tratament

 

Potrivit medicului, o me­todă de combatere a bruxismului este confecționarea unei gutiere speciale (un mulaj) din cauciuc moale, care, purtată noaptea, previne scrâșnetul dinților, împiedică frecarea și, implicit, uzura acestora sau a reconstrucțiilor cu ceramică. Există, însă, o gamă largă de tratamente și de aceea este foarte important să mergi la medicul de specialitate pentru a găsi varianta de tratament potrivită situației tale.