Fără îndoială, venirea pe lume a unui copil este cea mai frumoasă veste pentru ambii părinți. Odată cu ea, începe o perioadă specială din punct de vedere fizic și psihologic pentru tine, ca mamă. Așa cum acorzi o atenție deosebită alimentației, infecțiilor respiratorii și celor din sfera ginecologică, trebuie să o acorzi și infecțiilor dentare și gingivale. Cât de importantă este sănătatea dentară, pentru a avea o sarcină ușoară și un copil sănătos? 

 

Prin creșterea nivelului de bacterii și substanțe inflamatorii din sânge, care ajung la copil, infecțiile dentare pot afecta fătul, cauzând greutate scăzută la naștere sau chiar naștere prematură. De aceea, pe toată durata celor nouă luni de sarcină, este recomandat
să-ți faci controale stomatologice periodice și să ai o igienă dentară foarte bună. În sarcină, multe probleme dentare se pot accentua și pot apărea altele noi. “În această perioadă, mai mult decât în oricare alt moment, o bună sănătate orală este esențială, deoarece sarcina provoacă schimbări hormonale care pot aduce un risc crescut de boli parodontale, favorizând totodată și sensibilitatea gingiilor, care pot ajunge să sângereze ușor, afecțiune numită gingivită de sarcină. Este bine să fii foarte atentă la orice modificare a gingiilor, apărută în perioada sarcinii. În cazul în care observi sensibilitate, sângerare sau umflarea acestora, trebuie să mergi la medicul dentist cât mai curând posibil”, atenționează dr. Mihaela Dan, specialist ortodonție la clinica Orto-Implant Expert.

Probleme dentare care-ți pot îngreuna sarcina

Gingivita este cea mai întâlnită problemă dentară în graviditate. Dar nu este singura. La aproape 50% dintre gravide, gingivita este însoțită de mobilitate dentară, din luna a doua și până în luna a opta. Afecțiunea este cauzată de modificările hormonale (excesul de estrogeni), de creșterea numărului de bacterii și de scăderea imunității. Mai rar apare granulomul de sarcină, mărirea localizată a gingiei, asemănătoare unei tumori benigne. La rândul lui, refluxul gastro-esofagian, dar mai ales vărsăturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat după vărsătură, nu este recomandat periajul dentar, deoarece smalțul afectat de acizi este mai sensibil, fiind indicată în schimb fie clătirea cu apă plată sau apă cu bicarbonat, fie  consumarea unor alimente protectoare, precum brânza.

Cum să-ți îngrijești dinții

Apariția cariei este favorizată, în primul și cel de-al treilea trimestru de sarcină, de scăderea cantității de salivă (care are un rol benefic, deoarece spală dinții și conține substanțe protectoare) și de creșterea acidității acesteia. Primul trimestru de sarcină este extrem de important, pentru că acum se formează organele copilului. Astfel, pe durata celor nouă luni de sarcină, sunt interzise unele medicamente. În schimb, nu prezintă niciun risc antialgicele, cum ar fi paracetamolul, apa de gură cu clorhexidină, pasta de dinți cu fluor, xilitolul din guma de mestecat.

Lucrările dentare se pot realiza în condiții de siguranță în orice moment al sarcinii, dar, cel mai indicat ar fi ca diferitele tratamente și proceduri să fie amânate până după primul trimestru. “Al doilea trimestru este ideal, însă odată atins al treilea trimestru, poate fi foarte dificil ca pacienta însărcinată să se întindă pe spate pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Anestezicele locale uzuale sunt permise, de asemenea, de preferat din trimestrul doi de sarcină. Acestea nu au efecte negative asupra fătului sau mamei, astfel încât dacă anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare în primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de către medicul stomatolog și sunt de preferat decât să rămână netratate durerile și infecția”, adaugă specialistul.