Guvernul a adoptat o ordonanță prin care termenul de depunere a cererilor unice poate fi prelungit până pe data de 15 iunie 2016. La rândul său, noul director general al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Florin Marius Faur, a nunțat că termenul de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2016, fără aplicarea penalităților, va fi prelungit cu cel puțin 10 zile pentru fermierii român. El a explicat că România nu-și va asuma termenul maximal de 15 iunie, „deoarece s-ar prelungi foarte mult celelalte  etape pe care le mai avem de parcurs”.

 

31 mai, termenul limită stabilit

Potrivit directorului APIA, termenul agreat cu Ministerul Agriculturii și cu fermierii va fi unul intermediar față de cel stabilit la nivel european, dar nu mai târziu de 31 mai. „Cel puțin la momentul actual, din discuțiile avute cu directorii de județe, plus unele discuții pe care și domnul ministru (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu — n. r.) le-a avut cu reprezentanții legali ai fermierilor, în principiu va fi un termen intermediar, undeva 10 zile în plus față de 15 mai, respectiv 25 mai, cel mult 31 mai. Oricum, ritmul este destul de accelerat pe preluarea cererilor, pentru că toți fermierii au avut în calcul faptul că 16 mai este data limită și sunt programați de APIA peste tot la nivel național. În mod sigur, în următoarele zile, vor mai fi discuții cu reprezentații fermierilor pentru că doleanța noastră și a domnului ministru este de avea un termen stabilit de comun acord atât cu administrația, cât și cu fermierii. Ordonanța de Urgență este plecată pe circuit, așteptăm regulamentul european și, imediat după data 13 mai, când am înțeles că se va publica regulamentul european, o să vină și ordinul de ministru care va puncta foarte clar noua dată”, a explicat Faur.

 

Au fost depuse peste 550 de mii de cereri, până la finele lunii aprilie

Potrivit datelor APIA, de la 1 martie și până la finele lunii aprilie, au fost depuse 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 hectare în campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016. În ceea ce privește procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic, care a început de luni, 25 aprilie 2016, până la 28 aprilie au fost deja înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene.

 

Situația plăților

 

Florin Marius Faur a mai arătat că, pentru schemele pe suprafață s-au plătit deja 373 de milioane de euro către 747.000 fermieri, iar pentru plata pe înverzire beneficiarii urmează să primească încă  530 de milioane de euro la nivel național, cuantumul pe înverzire fiind în jur de 60 de euro pe hectar. În paralel, se lucrează și la demararea plăților pentru zonele defavorizate, unde există în jur de 400.000 de beneficiari. În ceea ce privește plățile din sectorul zootehnic, directorul general al agenției a spus că 25 mai, data anunțată de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru începerea plăților, rămâne în continuare fezabilă.