Snagov

Satul Ghermăneşti poate fi considerat centrul de decizii al comunei Snagov datorită amplasării în această localitate a Primăriei, Casei de cultură, a sediului unei bănci şi al unui supermarket. Administraţia locală condusă de primarul Marian Oancea a investit deja în mai multe proiecte destinate locuitorilor din Ghermăneşti, iar altele sunt în curs de derulare. 

Grădiniţa cu program prelungit

Amplasată în spatele şcolii din Ghermăneşti, grădiniţa cu imagine de castel de poveşti a avut câteva defecţiuni din construcţie. Construită sub nivelul conductei de colectare, grădiniţa s-a confruntat în repetate rânduri cu inundaţii la subsol.

„Refacerea integrală a subsolului şi reorganizarea spaţiului a fost o urgenţă pentru mine încă din 2012 şi aşa cum constataţi există toate condiţiile minime necesare unei bune desfăşurări ale activităţii unui asemenea loc. Apoi, am aprobat schimbarea completă a paturilor copiilor. Am discutat problema cu directoarea grădiniţei, profesoara Mariana Banu, am luat în considerare şi ceea ce spun părinţii şi am ajuns toţi la concluzia că pentru siguranţa copiilor, paturile tip dulap nu erau cele mai indicate. Am luat paturi normale, foarte apreciate şi de părinţi, dar mai ales de copii care povestesc mereu acasă cât de bine au dormit la grădiniţă”, a declarat primarul Marian Oancea.

Pe lângă plata facturilor, Primăria oferă şi copiilor de la grădiniţă, la ora 10, câte un sandviş. Mai primesc acest sandviş şi ceilalţi copii din comuna Snagov, de la şcoli. „Deocamdată, mâncarea de la grădiniţă este asigurată de o firmă de catering, însă, după investiţiile pe care le-am făcut în bucătăria de la subsolul grădiniţei, vom putea să oferim copiilor masa de prânz pregătită chiar la grădiniţă. Însă, pe lângă condiţiile minime de creştere şi educare a copiilor, mă mândresc cu întregul colectiv al grădiniţei, toţi sunt foarte dedicaţi şi le sunt recunoscător pentru aceasta”, mai afirmă primarul Marian Oancea.

La rândul său, profesoara Mariana Banu care conduce grădiniţa de circa un an, spune că sunt foarte multe cereri de înscriere. Astfel, numărul micuţilor înscrişi a crescut de la 26 de copii anul trecut, la circa 60 anul acesta. “Chiar azi a venit o mămică din Siliştea care doreşte să-şi aducă băieţelul la noi”, a declarat Mariana Banu.

 

Şcoala cea nouă, tot mai aproape

În acelaşi spaţiu cu şcoala actuală, grădiniţa şi sala de sport, Primăria Snagov are un proiect de construire a unei noi şcoli.  Marian Oancea şi-a motivat decizia: “ Şcoala în care învaţă acum copiii din Ghermăneşti este o clădire făcută în mai multe etape. Încă mai sunt clase pe structura de lemn. Pe măsura anilor şi a nevoilor, construcţiei iniţiale i s-au mai adăugat alte şi alte săli de curs. În 2012, la momentul preluării mandatului, copiii încă se mai duceau afară când aveau nevoie de toaletă. Am dispus construirea de băi cu tot confortul în interiorul şcolii, am cumpărat o centrală nouă şi, lunar, ne asigurăm că elevii şi profesorii lor au toate condiţiile necesare. În aceste zile vom afla şi numele societăţii care se va ocupa de construcţia noii şcoli, după ce se vor deschide plicurile depuse în urma licitaţiei.”

 

Anvelopări de blocuri, canalizare, asfaltare şi modernizarea sediului Primăriei

Primarul Marian Oancea spune că anveloparea a trecut şi prin Ghermăneşti, mai exact la blocurile D5A, P18, P 27 şi că anul acesta vor intra în lucru A1, A6, P17 şi P 19.

Există la Ghermăneşti şi proiecte pentru apă-canal şi asfaltare pentru străzile Griviţei, Plevnei, Vaslui, şi reparaţii numai pentru Bobâlna. Strada Vidin va beneficia de extinderea iluminatului public.

În privinţa clădirii primăriei, Marian Oancea aminteşte de schimbarea acoperişului, dar şi de schimbările din interior: reorganizarea decentă a biroului de taxe şi impozite, achiziţionarea de computere şi softuri, schimbarea mobilierului.

„Nu în ultimul rând, sunt foarte mândru de părculeţul creat în spaţiul dintre clădirile primăriei şi casei de cultură. Este locul unde la marile evenimente în aer liber se amplasează scena şi atunci când nu sunt concerte, a devenit fie vară, fie iarnă, un spaţiu plăcut de recreere, datorită fântânii şi decoraţiunile de sezon. Din 2013, Ghermăneşti găzduieşte şi un supermarket al unui grup renumit, pe lângă magazinul cu acelaşi profil din Snagov. Am acceptat cu bucurie dorinţa acestora de a deschide magazine la noi şi s-a dovedit a fi o idee foarte bună căci populaţia din Ghermăneşti şi restul comunei se aprovizionează constant de la acestea, evitând astfel deplasările pe DN1”, adaugă Marian Oancea.