Tricolorii au părăsit EURO 2016, pe ușa din dos

Aventura echipei de fotbal a României la EURO 2016 s-a încheiat lamentabil. Jucătorii noștri au reușit contraperformanța de a fi învinși de o echipă care nu ne mai bătuse din 1948! Astfel, fotbalul românesc, aflat de ceva vreme într-o criză profundă, și-a dezvăluit adevărata sa valoare…

După meciul cu Franța, începusem să cred că fotbaliștii reprezentativei noastre vor reuși să „comită” o performanță neașteptată. Înainte de acest meci, eram foarte sceptic în privința capacității naționalei de a face față unei confruntări de asemenea nivel. Din păcate, temerile mi-au fost confirmate în următoarele două meciuri, cu Elveția și, ce să mai vorbim, cu Albania. Iar vina cea mai mare pentru acest fiasco aparține, susțin cu tărie, antrenorului Anghel Iordănescu.

 

Tata Puiu, complet pe dinafară

Dacă analizăm ce i-a pus să joace „generalul” pe „soldații” săi, nu poți ajunge decât la o singură concluzie: nimic. Asta au jucat tricolorii: NIMIC! Ce am văzut pe teren, îmi aduce aminte de celebrele cuvinte ale lui Hagi: „Mingea să fie înainte, ca să nu fie înapoi”. Sau cam așa ceva. Singura „tactică” aplicată de români au fost doar mingile aruncate, exasperant, în adâncime, către vârfuri, mai ales către Andone. În rest, așa cum s-a văzut și în meciul cu Elveția, tricolorii nu au fost în stare să lege trei pase la rând. Alergau bezmetici, de colo-colo, fără niciun rezultat. Normal că, spre sfârșitul partidei, arătau ca niște mâțe leșinate, stoarse de puteri. Pe de altă parte, alcătuirea echipelor de start naște multe semne de întrebare. Stanciu nu și-a jucat bine rolul pe care îl așteptau toți: acela de coordonator de joc, de mijlocaș care ține mingea și o distribuie cu inteligență atacanților. Iordănescu a refuzat cu obstinație să încerce varianta Sânmărtean, atât de cerută de toți. Nu s-a jucat deloc pe dreapta, unde Săpunaru și Popa au demonstrat, în meciul cu Franța, că pot crea faze periculoase. Nici apărarea nu și-a păstrat laurii de invincibilitate câștigați în preliminarii, iar Tătărușanu ne-a demonstrat că nu știe să iasă oportun (vezi golul lui Giroud și, mai ales, cel al lui Sadiku, care a „îngropat” definitiv România). Astfel, în meciul în care toți își puneau speranțe, având în vedere palmaresul de până acum în confruntările cu Albania, a fost pierdut mai mult decât rușinos și România a ieșit pe ușa din dos, de la EURO 2016.

 

Iordănescu nu-și reproșează nimic!

Ecourile nu au întârziat să apară. Dumitru Dragomir, a declarat că este cea mai mare umilinţă din istoria echipei naţionale. „Când pui maimuţele să te bărbierească cu briciul, atunci… (…). Cum să dai afară staful medical? Asta e altă greşeală a lui Puiu Iordănescu. 60 la sută e a lui, 40 la sută a lui Burleanu”, a spus Dragomir. Același lucru îl susține și Mircea Sandu, fostul prședinte FRF. „Un lucru care a cântărit extrem de mult la această contraperformanță de la Euro a fost faptul că s-a schimbat întreaga conducere medicală, cu mai puțin de o lună înainte de startul competiției”, susține el.

Și, în timp ce AFP îi cântă prohodul lui Tata Puiu, titrând, „Sfârşit trist pentru legendarul Anghel Iordănescu”, generalul este mândru de „performanța” sa și afirmă, stupefiant, că nu are ce să-și reproșeze. „Nu este o eliminare rușinoasă. Plecăm de la acest Euro cu un punct, am marcat două goluri, sunt echipe care au pierdut la două sau chiar la trei goluri diferență. Dacă analizăm bine, a fost o performanță că am ajuns aici”, a declarat Iordănescu. Fără comentarii…