Încă mai crezi că plantele care-ți înfrumusețează casa sau grădina nu au niciun fel de simțuri? Te înșeli amarnic. Savanții australieni au reușit să dovedească faptul că „plantele sunt pe deplin conștiente de stimulii fiziologici” și sunt capabile să răspundă oricărei atingeri.

 

Cât de minunată este natura! Plantele pline de frumusețe, cu un colorit și o mireasmă îmbietoare, aduc numeroase beneficii sănătății noastre. În plus, sunt foarte sensibile și au o bună conștientizare a împrejurimilor. Ca printr-un miracol, ele pot “auzi” când insectele le ciupesc și pot elibera anumite substanțe chimice pentru a le opri. De fapt, aceste minuni ale naturii simt chiar și un stimul delicat. Fie că este vorba despre picăturile de ploaie, despre o simplă atingere cu mâna sau orice alt mijloc de stimulare, plantele reacționează. Își schimbă „starea” și “comunică” între ele printr-un “intranet” subteran al rădăcinilor.

 

* Și ele “plâng”… dacă le rupem    

 

Potrivit celei mai recente cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea de Vest din Australia, florile suferă modificări fiziologice și genetice în funcție de senzații. “În timp ce plantele nu par să se plângă atunci când rupem o floare sau o frunză, acestea sunt pe deplin conștiente de acest lucru, de contact și răspund rapid la tratamentul nostru față de ele. Am fost capabili să demonstrăm că acest răspuns a fost activat la contactul fizic cauzat de picăturile de apă ce aterizau pe suprafața frunzelor”, spune Olivier Van Aken, unul dintre cercetătorii australieni, participanți la studiu. Așadar, experții au constatat că o mângâiere ușoară sau o atingere cu penseta ar putea declanșa o cascadă similară de reacții fiziologice.

 

* Să ocrotim natura!

Toate aceste abilități le ajută să fie permanent la curent cu ceea ce li se întâmplă, să se poată adapta condițiilor meteorologice și chiar să se poată apăra atunci când sunt în pericol. Informațiile sunt extrem de prețioase. Ar putea fi esențiale pentru creșterea duratei de viață a plantelor. Acum că știm sigur că există viață în plante, haideți să învățăm să le ocrotim. Ce poate fi mai atrăgător decât natura care ne încântă privirile cu frumusețea ei?