La Petrăchioaia, posibilul e transformat în realităţi

“Fii realist, doreşte-ţi mereu imposibilul”, e un îndemn aparent paradoxal al unui înţelept. Replica ar fi: “Păi, dacă ceva e irealizabil, la ce bun toată truda”? Totuşi, nimic ciudat sau contradictoriu aici. Cheia interpretării imboldului o dau timpul şi stăruinţa. Plus înţelepciunea şi fructificarea ocaziilor favorabile. Astfel, ceea ce ieri părea o aspiraţie de neatins, azi devine posibilă. În cazul nostru, o demonstrează realitatea faptelor ce se petrec în viaţa comunităţii din Petrăchioaia. În trecut, ea era socotită drept un etalon al lipsurilor. Acum însă, munca fertilă a ultimilor ani, destoinicia şi gospodărirea cinstită – chiar a puţinătăţii fondurilor publice – au dovedit cât de important e să alegi în fruntea comunei un bun lider şi proiectele lui.

Aşezarea are unul dintre ele mai mici bugete locale ilfovene. Dar, peste  dificultăţile materiale consistente, înnoirea edilitară are repere vizibile în actualitate. Care să fie secretul reuşitelor? O cugetare din bătrâni spune că „Destinul neînduplecat e învins, în primul rând, de ambiţioşii care stăruie cu îndârjire”. Unul dintre ei e Mihai Dobre, un om tenace, pe care locuitorii l‑au reales ca primar. Esenţa răspunderii lui au dat‑o alcătuirea planurilor de ansamblu şi în amănunt ale dezvoltării, stabilirea de priorităţi, apoi concretizarea lor în fapte.

S-au adăugat munca echipei sale şi a Consiliului Local. Dar şi susţinerea substanţială a Consiliului Judeţean Ilfov (CJI). 

 

Prezent de bun viitor

În definitiv, aşa cum spune primarul Mihai Dobre, „viitorul e un timp pe care îl construieşti azi. Şi asta facem acum”.

Are dreptate edilul. În mandatul trecut, a dus la bun sfârşit peste 20 de proiecte şi oamenii l-au votat într-un procent de peste 80 %. Acum urmează continuarea altora noi.

 

O mare şi modernă Casă de Cultură

Construcţia e remarcabilă. Amprenta la sol acoperă 500 mp şi e alcătuită din parter, plus etaj. Ea îi imprimă comunei o dimensiune urbanistică mo­dernă. Pentru localnici, utilitatea publică a acestei clădiri e foarte importantă.

Mihai Dobre precizează că: „Ea va găzdui arhiva cu toate documentele primăriei, o sală de consiliu, birouri ale salubrităţii locale şi poşta. Vom avea o Casă de căsătorii, o bibliotecă şi alte utilităţi dedicate obiceiurilor, tradiţiilor şi vieţii noastre cotidiene. De la nunţi, la botezuri sau alte ocazii familiale deosebite, până la serbări şcolare, alte manifestări culturale şi festivităţi publice. Sala de spectacole, cu scenă, oferă un spaţiu generos, de 350 mp. Clădirea e înconjurată de un mare spaţiu verde amenajat cu alei, o parcare cu 45 de locuri şi un teren de joacă pentru copii”, conchide primarul.          

 

Cost, termene

Valoarea investiţiei se ridică la 2,8 milioane lei, plus TVA. E finanţată prin credit, de la CEC Bank. Banii se vor rambursa în 12 ani – adică doi ani de graţie şi alţi 10 de plată, în rate.

Mihai Dobre spune: „Suntem foarte mulţumiţi de constructor – SC Alcons Engineering SRL, din Bucureşti. E o firmă de profesionişti. Serioşi, bine organizaţi, parolişti, buni meseriaşi. Cu certitudine, termenul de predare a lucrării va fi respectat. Adică, în noiembrie a acestui an”, afirmă edilul comunei. 

 

Teodora, „the romanian specialist”

  Pe un şantier – o fată tânără care supraveghează totul  nu e o prezenţă des întâlnită. Dar cu ing. Teodora Ivan e cealaltă situaţie. Adică, aceea mai puţin obişnuită. Are 29 de ani şi îi ţine locul şefului de şantier Gheorghe Teofil, plecat acum la un alt obiectiv. Răspundere, cât cuprinde. A terminat Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS) – secţia engleză –  din Universitatea de Construcţii Bucureşti. Nu a plecat în Anglia şi lucrează pe şantierul din Petrăchioaia. Deci, mai avem tineri cu o meserie – atestată într‑o limbă străină – pe care o profesează în ţară. Unii specialişti români muncesc exact acolo unde trebuie. Acasă.   

 

Noua grădiniţă cu orar prelungit

Proiectul e finalizat. E rodul asocierii cu CJI. Valoarea totală a investiţiei e de 754.875 lei, din care contribuţia CJI e de 679.387 lei, iar cea a Consiliului Local Petrăchioaia a însumat 75.487 lei. Amenajările exterioare şi dotarea cu toate utilităţile sunt gata. 

Primarul afirmă; „Pen­tru alimentarea cu gaze a centralei termice specialiştii au conceput un sistem alimentat de peste 100 de butelii, de mare capacitate. Mobilierul e sosit şi montat. Dormitoarele sunt amenajate, la fel şi spaţiile de joacă. Dotările pentru bucătărie, spălătorie, sunt venite şi ele. Aici vor fi îngrijiţi 40 de copii, în două grupe de vârste. Vrem să achiziţionăm şi un autovehicul utilitar, pentru transportul hranei”, spune Mihai Dobre.  

 

Construcţii finalizate, la baza sportivă

Terenul de fotbal al Asociaţiei Sportive „Viitorul” din Petrăchioaia se află – cum  se putea alt­fel? –  pe str. Sadionului. Tribunele, plus clădirea cu centrală termică, spaţii sanitare, vestiare şi duşuri sunt realizate de două luni. Stadionul e un loc important pentru viaţa sportivă a echipelor de copii, dar şi cea a seniorilor. Antrenorul Ion Iacob afirmă: „Evoluăm cu echipa mare de fotbal în Liga a IV-a. În ultimul sezon, ne-am situat pe locul al III-lea, din 13 competitori în grupă. Terenul şi amenajările lui recente sunt o mare bucurie pentru noi”.

 

Un proiect important – o nouă sală de sport

Ea e una dintre promisiunile însemnate, în noul mandat al primarului. Moderna sală de sport va fi integrată şcolii gimnaziale, pentru ca elevii comunei să poată avea cele mai bune condiţii de dezvoltare. Costul investiţiei e de 2,8 milioane lei, plus TVA.

Dar înainte de asta, aceeaşi şcoală va beneficia de construirea unui teren sportiv, dotat cu gazon sintetic şi instalaţie nocturnă de iluminat.  

 

Asfaltări,în două etape

Până acum, sunt pietruiţi 35 km de drumuri, din totalul de 40 km, ai celor 64 de străzi, din comună. La ora asta, asfaltul acoperă doar 3 km.

Primarul afirmă: „Modernizarea căilor rutiere se va face în două etape. Până în primăvara viitoare vor fi asfaltaţi 6,5 km de străzi, prin finanţare de la UE. Primele intrate în lucru vor fi str. Socului, Măceşului, Cireşului, Bradului, I.L.Caragiale, P. Ispirescu, Jiului, I. Creangă, L. Blaga. După care va urma un alt proiect-program, prin care vom asfalta 28,5 de km de străzi. El va fi finalizat în 2018, exact aşa cum am promis în campania electorală” spune el.

 

Extindere
reţea electrică, pentru
gospodării

Iluminatul public acoperă toată comuna. E nevoie numai de extinderea reţelei electrice pentru gospodării, pentru cca 2-3 km. „Lucrăm la proiecte, le finalizăm, stăm prost cu banii, dar vom rezolva această necesitate, cu siguranţă, în doi ani”, afirmă Mihai Dobre

 

Apă, canal, gaze – cele mai importante ţinte

Am păstrat pentru final cele mai importante proiecte ale Petrăchioaiei, în noul mandat al primarului. Primarul precizează: „În anii următori, reţelele de apă şi gaze vor acoperi cu siguranţă toată comuna şi satele aferente. Însă canalizarea nu va putea ajunge în Măineasca şi Vânători. Cel puţin la gaze, nu se pune problema. După cum am discutat cu cei implicaţi, în zilele următoare trebuie să iasă obligatoriu avizul ANRE. După asta, pregătim dosarul pentru licitaţie. Ministerul Economiei o organizează. El stabileşte constructorul câştigător, care începe lucrarea. Iar oamenii vor putea să se conecteze la reţeaua de gaze”, a concluzionat Mihai Dobre.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia lucrurilor.