Un incendiu violent s-a produs duminică la groapa de gunoi Glina, flăcări înalte de câţiva metri cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi.

Opt autospeciale de stingere a focului s-au deplasat la faţa locului pentru a stinge flăcările. Pompierii bucureşteni au fost sprijiniţi de cei din Glina, care au deplasat la groapa de gunoi cele două autospeciale din dotare. În jurul orei 18.00, flăcările au fost localizate. Nicio persoană nu a fostă rănită şi nici nu au fost semnalate intoxicaţii cu fum. A fost declanşată, imediat, o investigaţie, pentru a stabili în ce condiţii a izbucnit incendiul, pompierii luând în calcul varianta ca focul să fi fost pus, deoarece acesta s-a semnalat în jurul gropii de gunoi, iar viteza de propagare a fost una neobişnuit de mare. Se mai ia în calcul și varianta autoaprinderii.

 

Emisii de hidrogen sulfurat, la groapa din Chiajna

Recent, autorităţile s-au sesizat după ce locuitorii din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona Şoselei de Centură, Străuleşti şi comuna Chiajna au făcut plângeri cu privire la mirosul din zonă.

Prima măsură luată de Primăria Capitalei a fost încheierea unui protocol între autorităţile locale, care includ Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector şi din comunele Chiajna şi Chitila. Acestea vor stabili puncte fixe de control pentru a asigura monitorizarea permanentă. De asemenea, în zonă vor fi montate camere video.

Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif, a declarat că, în ultimele 18 luni, în urma controalelor efectuate la groapa de gunoi IRIDEX, de la Chiajna, s-au dispus amenzi în valoare de 430.000 de lei.

De cealaltă parte, administratorii depozitului de deşeuri IRIDEX resping acuzaţiile potrivit cărora poluarea cu hidrogen sulfurat ar proveni de la groapa de gunoi, susţinând că în zonă sunt şi alte locuri unde se depozitează deşeuri.

 

Liviu Birău, director executiv al IRIDEX Group, a anunţat că societatea va închide anul acesta o suprafaţă de aproximativ 35.000 – 40.000 de metri pătraţi din suprafaţa de peste 23 de hectare unde se depozitează acum gunoaie, ceea ce presupune acoperirea cu pământ şi materiale impermeabile. Totodată, gunoaiele depozitate vor fi acoperite cu material etanşeizat la finalul fiecărei zile de lucru, iar deşeurile vor fi stropite cu substanţe odorizante.