Diabetul zaharat, boala secolului 21

Stilul de viață nesănătos, stresul, ritmul amețitor în care trăim în ultimii ani, deteriorează calitatea vieții, la vârste tot mai tinere. Medicii avertizează că, printre afecțiunile care evoluează în mod îngrijorător, se numără și diabetul zaharat, boală care predispune la tulburări cardiovasculare și implicit, la deces. Iată ce trebuie să știi despre investigațiile clinice și despre tratamentul de specialitate în cazul în care ai o asemenea problemă de sănătate!

“Investigațiile și tratamentul diabetului zaharat sunt decontate integral de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin programul național de diabet zaharat. Astfel, cu trimitere de la medicul de familie, pacienții se pot prezenta la o primă consultație gratuită la medicul diabetolog. După confirmarea diagnosticului se va completa o fișă de dispensarizare (de luare în evidență). Este important de știut că un pacient nu se poate prezenta la un al doilea medic diabetolog după înregistrare, decât cu acordul medicului curant (cel care a înregistrat inițial pacientul) și cu o copie după fișa de dispensarizare”, explică dr. Ioana Florențiu, medic specialist diabet zaharat, nutriție, boli metabolice în cadrul Centrului Medical ProVita.

 

Ce investigații trebuie să faci periodic?

Urmărirea pacienților cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o dată la șase luni ar trebui efectuată o spitalizare de o zi, adică o formă de internare cu durata de câteva ore, perioadă în care se pot efectua mai multe investigații pe care medicul le consideră necesare, de exemplu: analize de sânge, de urină, electrocardiogramă, ecografie abdominală, diverse consulturi de specialitate (oftalmologic, neurologic, cardiologic).

Tot ce trebuie să știi despre spitalizarea de o zi

Spitalizarea de o zi are o durată de maxim 12 ore. În tot acest timp se pot face investigații medicale clinice și paraclinice, pentru diverse afecțiuni – consulturi de specialitate, analize de laborator, investigații imagistice (ecografii, radiografii etc.), mici intervenții chirurgicale (dermatologice, microchirurgie, implantare de camere pentru chiomioterapie etc.), tratamente injectabile sau perfuzabile. La externare, pacientul poate beneficia de aceleași servicii ca la spitalizarea continuă, adică primește bilet de externare, scrisoare medicală, rețetă compensată sau gratuită, concediu medical, referate, certificate medicale etc.

 

Ai asigurare medicală? Nu plătești ­internarea de o zi

Avantajele spitalizării de zi, pentru pacienți, sunt multiple:

Ü nu există costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacienților asigurați);

Ü se fac multe investigații într-un timp relativ scurt, iar la final se obțin pe loc rezultatele și rețeta;

Ü nu în ultimul rând, în cadrul clinicii ProVita pacienții primesc la finalul investigațiilor o gustare, inclusă în pachetul de spitalizare;

 

Ü recomandarea pentru spitalizarea de o zi poate fi făcută de orice medic specialist sau de familie care se află în contract cu orice casă de asigurări de sănătate din țară.