Într-un comunicat, Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Codul Fiscal datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Persoanele respective au la dispoziție două variante de plată a acestor asigurări: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, cu obligația să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia, sau la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe ţară.

Asigurarea, datorată și de cei cu venituri din investiții

 

De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse, sub salariul minim brut pe economie, și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții. Potrivit Art. 155 din Codul Fiscal, categoriile de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate sunt: a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, conform art. 76; b) venituri din pensii – art. 99; c) venituri din activităţi independente – art. 67; d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III – art. 125 alin. 7-9; e) venituri din cedarea folosinţei bunurilor – art. 83; f) venituri din investiţii – art. 91; g) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură – art. 103; h) venituri din alte surse – art. 114 şi 117; i) indemnizaţii de şomaj; j) indemnizaţii pentru creşterea copilului; k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001; l) indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.