Peste 200 de tineri sărmani din regiunea Bucureşti – Ilfov şi din judeţele Bacău şi Sibiu au făcut paşi mari spre o viaţă mai bună, în ultimii doi ani.

Ajutaţi de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Asociația SOS Satele Copiilor România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, aceştia au reuşit să se pregătească atât cât a fost nevoie ca să poată studia la şcoli înalte care să le asigure joburi decente.

Este şi cazul Alexandrei, o tânără din satul Racova, judeţul Bacău, acum studentă la Litere. O tânără care, prin fascinanta-i poveste de viaţă, demonstrează că viaţa bate filmul. Alexandra, copilul sărac dintr-un sat care asigură, cel mult un nivel minim de trai, s-a înscris în proiectul “Un model de servicii integrate oferite tinerilor din mediul rural și din sistemul de protecția copilului”, care s-a desfăşurat în perioada 21 ianuarie 2015 – 31 ianuarie 2017, în regiunile amintite anterior. De atunci, viaţa ei s-a schimbat radical.

Copilul sărac, student de elită

Alexandra, a intrat a doua pe lista Facultății de Litere din Bacău. Acum este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău, iar povestea ei în cadrul proiectului “Un model de servicii integrate destinate tinerilor din mediul rural și protecția copilului” a început acum un an și jumătate, în satul Racova.

Specialiştii Asociației SOS Satele Copiilor, care au găsit-o ajutându-și tatăl în gospodărie, i-au povestit despre activitățile din cadrul proiectului, așa că Alexandra a participat, pentru început, la grupurile de consiliere vocațională.

Aici, tânăra și-a decis următorii pași din viață, având ca țintă intrarea la Facultatea de Litere și apoi îmbrățișarea profesiei de cadru didactic. De ce? Dorința ei este de a reveni și profesa în comuna natală pentru a sprijini copiii din sat cu mai puține posibilități.

Ce a urmat? Alexandra a participat conștiincios la meditațiile oferite în cadrul proiectului la Limba engleză, Istorie și Limba română, iar acest ajutor i-a permis intrarea la facultate cu o medie foarte mare: a fost a doua pe lista celor admiși.

Crescută doar de tatăl său, care se îngrijește și de frățiorul ei, Alexandra nu ar fi avut posibilitatea să se pregătească în particular. Proiectul i-a oferit și alte activități: Alexandra s-a bucurat de excursii în locuri unde nu ar fi avut posibilitatea să meargă, dar și de o tabără la mare, prima din viața sa; au fost oportunități de dezvoltare personală care au deschis noi orizonturi pentru viitorul său personal și profesional.

O şansă spre mai bine  

Alexandra este doar unul dintre tinerii care se bucură acum de ceea ce, până nu demult, nici măcar nu îndrăzneau să viseze.

Din cei 280 de tineri care şi-au îmbunătăţit abilităţile de viaţă câştigându-şi şansele de integrare pe piaţa muncii în cadrul proiectului, 88 au făcut meditaţii gratuite pentru BAC, la una sau mai multe materii.

Alţi 76 au fost angajaţi în diverse domenii de activitate, încă 30 au participat la cursuri de formare profesională în IT, iar 13 au susţinut BAC-ul iar şase dintre ei au devenit studenţi.

Mai mult, alţi 178 de tineri au luat lecţii de educaţie sănătoasă, dezvoltare personală, prim-ajutor,  educaţie parentală, financiară sau antreprenorială.