În prezidiul conferinței de evaluare: Gheorghe Mihai – prim-procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov, Florentin Brăcea – chestor de poliţie, director al Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Adrian Petcu – prefectul jud. Ilfov, Minodora Simion – prim-procuror adj. la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu şi col. Bogdan Enescu – insp. şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), Ilfov

Ce folos că libertatea şi democraţia ne bat la uşă, dacă noi nu suntem acasă”?, se întreba un scriitor contemporan. Le înţelegem cu greu semnificaţia şi exigenţele? De multe ori, se pare că da. La noi, ele încă par “fiicele vitrege” ale rosturilor din viaţa altor state. Şi pricepem anevoie că “Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”, după cum afirma filosoful britanic al epocii victoriene, liberalul John Stuart Mill. Iar în primul eşalon al structurilor apărării societăţii, menit să anihileze infracționalitatea, sunt poliţiştii – ca apărători legali ai siguranței sociale.

La 31 ianuarie, la sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ilfov a avut loc conferinţa de evaluare a activității lor meritorii, pe parcursul anului 2016.

Din comunicatul pus la dispoziţia presei reiese cu limpezime complexitatea şi marea varietate a misiunilor încredinţate şi îndeplinite. Aici, lucrătorii operativi au obţinut rezultate onorante. E meritul şi contribuţia unui management de comandă optimizat, a structurării mai eficiente a compartimentelor de lucru, împreună cu cele de evaluare şi prognoză ale fenomenului infracţional. La ele se adaugă gospodărirea raţională şi eficace a resurselor umane şi tehnice, avute la dispoziţie. Competenţele sporite au creat solicitări noi, diversificate, în ciuda unei scheme organizatorice subdimensionate, cu zone incomplete de personal.

Aşa se face că buna chibzuire a tuturor acestor elemente a dus la o sinteză pozitivă a rezultatelor muncii, obţinute în 2016. Ele au conturat, în cifre concrete, scăderi de procente la o gamă amplă de infracţini, pe toate palierele societăţii.

Participanţi și mesaje

Comisarul şef de poliţie Aurelian Ciocîrlan – ­insp. şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ilfov a prezentat pe larg, cu detalii şi exemplificări, evaluarea întregii activităţi de-a lungul perioadei recenzate a instituţiei pe care o conduce. În prezidiu s-au aflat Adrian Petcu – prefectul jud. Ilfov, Gheorghe Mihai – prim-procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov, Florentin Brăcea – chestor de poliţie, director al Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Minodora Simion – prim-procuror adj. la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu şi col. Bogdan Enescu – insp. şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), Ilfov. Ei au luat cuvântul, inclusiv Cristian Lixandru – șef birou Servicii Publice Deconcentrate, din cadrul Prefecturii județului. Toți și-au exprimat prețuirea cu privire la rezultatele muncii obținute de diversele structuri ale IPJ Ilfov. Asta, fie că s-au bucurat în activitatea lor cotidiană de protecția constantă și eficientă a polițiștilor ilfoveni, ori că au beneficiat de colaborarea lor instituțională, pe parcursul diverselor evenimente speciale petrecute în teritoriu, alături de celelalte structuri ale instituțiilor care au atribuții în menținerea climatului de normalitate civică, de păstrare a liniștii sociale, de respectare a legalității, ordinii și siguranței publice.

În sală s-au aflat cadre de conducere, ofiţeri din diverse departamente ale IPJ, invitaţi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” (ISU) Bucureşti-Ilfov şi alţi oaspeți.

Date ale eficienței muncii IPJ Ilfov

Obiectivele urmărite au fost creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, prin protejarea persoanelor și patrimoniului, întărirea siguranţei stradale, a traficului rutier şi a transporturilor. La fel, s-a acționat pentru destructurarea grupărilor infracţionale și asigurarea climatului de legalitate în mediul de afaceri – prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, a corupţiei și contrafacerii de mărfuri. Alte ținte au fost infracţiunile din domeniul achiziţiilor publice și protecţia intereselor financiare ale U.E.

Iată, succint, câteva domenii unde rezultatele muncii polițiștilor ilfoveni din anul trecut sunt elocvente. Criminalitatea stradală s-a diminuat cu 24,8%, față de 2015. Aceeași evoluție s-a înregistrat și la infracțiunile judiciare, precum tâlhării și furturi. La infracțiunile contra patrimoniului s-a evidențiat o scădere de 12,3%, iar cele de tâlhărie s-au diminuat cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă amintită. În 2016, s-au micșorat procentele la următoarele capitole: furturi (-14,7%), mai ales la cele din locuințe (-20,2%), din societăți comerciale (-1,7%), de autoturisme (-13%) și din autovehicule (-26,2%). La fel, criminalitatea economico-financiară (-9%) și infracțiunile de evaziune fiscală (-29,2%). În schimb, a crescut sigu­ranța participanților la tra­ficul rutier. Anul trecut s au produs mai pu­ține accidente grave de circulație (- 25,3%). Cifrele au ca referință anul 2015.

Un detaliu extrem de important: la toți acești indicatori, scăderile se află sub media ultimilor cinci ani.

În 2016, la regimul circulaţiei, au fost aplicate 82.161 de sancţiuni contravenţionale și au fost ridicate 4.755 de permise de conducere şi 4.009 de certificate de înmatriculare.

Pe de altă parte, în ce privește evaziunea fiscală, acțiunile inițiate de polițiștii ilfoveni au dus la recuperarea unor prejudicii de 16 milioane lei și la indisponibilizarea de bunuri în valoare de 11 milioane lei. Tot anul trecut, au fost confiscate 3,5 tone de material pirotehnice.

În ce privește creşterea gradului de siguranţă a elevilor, abordările au cunoscut o dinamică amplă și diversă, cadre ale IPJ Ilfov implicându-se în activităţile educative, de prevenție, inițiate în școli, dar nu numai. Paginile ziarului nostru v-au prezentat pe larg aceste evenimente. Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor prin combaterea infracționalității, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, a siguranţei stradale şi rutiere.

Democrația, libertatea și respectarea legii nu se exclud. Și există oameni, iată, care se achită de răspunderea profesională a împlinirii acestor valori.

Un nou bolid de marcă, ”Alfa Romeo Giulia”, în dotarea IPJ Ilfov

La 1 februarie, un nou „mustang italian” al șoselelor a înzestrat parcul autospecialelor folosit de polițiștii ilfoveni. E vorba despre un minunat exemplar al tehnologiei auto de ultimă oră ”Alfa Romeo Giulia”. În următoarele 12 luni, automobilul va fi folosit de către polițiștili Serviciului Rutier al IPJ pentru supravegherea traficului auto pe raza localităților Buftea, Snagov, Otopeni, pe Centura Bucureștiului și Drumul Național 1.

Bolidul e dotat cu sisteme optice și acustice moderne și dispune de sisteme avansate de asistență și siguranță per­formante. Are în con­figurație un propulsor 2.0 turbo, de 280 de CP, care permite accelerarea de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde și atinge o viteză maximă de 240 km/h. Propulsorul e conectat la o transmisie automată în 8 rapoarte și tracțiune integrală Q4.

Din partea ”Auto Italia Group” – firma care a asigurat înzestrarea IPJ pentru un an cu un asemenea model auto – au participat la festivitatea din incinta instituției ilfovene Lucian Dumitrescu – brand manager, Marius Stancu – responsabil de proiect și Laura Plugaru, PR manager. Ea a subliniat că „modelul este o versiune „veloce” („rapid”, în traducere) a binecunoscutului fabricant auto, italian”.

Comisarul şef de poliţie Aurelian Ciocârlan, inspector şef al IPJ Ilfov a spus: „Suntem bucuroși că pentru o perioadă de un an, parcul nostru ­auto a fost înzestrat cu sprijinul partenerilor noştri, cu acest minunat autoturism. Le mulțumim pentru asta. Cu siguranţă, vom creşte gradul de intervenţie și promptitudine la solicitările traficului rutier, din zonele noastre de acțiune. În activitatea de zi cu zi ne confruntăm cu o problematică diversă. Un astfel de automobil ne va ajuta cu siguranţă. Vă mulţumesc”.