Dulciurile şi băuturile în compoziţia cărora intră cantităţi mari de zahăr ar putea creşte bugetul Sănătăţii. Aceasta este părerea reprezentanţilor Asociaţiei Colegiul Pacienţilor care solicită urgentarea aplicării unei suprataxe din partea producătorilor şi importatorilor care vor să mai vândă astfel de produse pe piaţa din România.

 

Magazinele abundă de alimente care conţin mult zahăr. Pentru că o mare parte din produsele care se regăsesc pe toate rafturile din micile şi marile centre comerciale sunt adevărate bombe cu ceas pentru sănătatea populaţiei, în special pentru copii şi bolnavii cronici, acestea ar trebui să suporte costurile unor taxe suplimentare. Şi asta cât mai repede pentru ca produsele să nu mai ajungă pe mesele publicului larg în cantităţi care pot pune sănătatea în pericol, spun membrii Asociaţiei Colegiul Pacienţilor.

Cristian Sas, preşedintele Asociaţiei Colegiul Pacienţilor: “Avem nevoie urgentă de acţiune, altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporţii”

“Cerem o taxă pe băuturi şi alimente cu adaos de zahăr, un impozit sau taxă suplimentară concepută pentru a reduce consumul de alimente şi băuturi cu zahăr adăugat. Sistemul de sănătate publică din România este cronic subfinanţat, medicii ne pleacă pe capete iar patologia generată de aceste alimente Ne-esenţiale şi NE-sănătoase creşte alarmant. Avem nevoie urgentă de acţiune, altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporţii şi costuri foarte mari pe măsură ce obezitatea creşte spre cotele din ţările dezvoltate”, spune preşedintele Asociaţiei Colegiul Pacienţilor, Cristian Sas.

Propunerea pacienţilor: Banii să fie folosiţi pentru creşterea salariilor cadrelor medicale

Membrii asociaţiei propun ca banii câştigaţi de statul român din suprataxa percepută pentru comercializarea acestor produse, să fie folosiţi pentru creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor şi pentru creşterea valorii punctului cu care sunt plătiţi medicii de familie. “Organizaţia Mondială a Sănătăţii conduce această iniţiativă la nivel internaţional”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Colegiul Pacienţilor.