Primul registru național electronic a fost lansat zilele trecute, la Cluj. Cu ajutorul acestui document se va ține evidența pacienților diagnosticați cu cancer de piele, din toată țara.

În urmă cu trei ani a fost creat un registru în care au fost înregistrați 2.000 de bolnavi. Dar acesta nu era în format electronic și nu ținea evidența tuturor pacienților din țară, ci numai a celor din regiunea de Nord-Vest. Specialiștii au explicat, cu ocazia lansării, importanța noului registru.

Dr. Rodica Cosgarea, președintele Societății Române de Dermato-Oncologie: „Este important un astfel de registru pentru a ști câți bolnavi de melanom avem”

”Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinței de la Cluj-Napoca primul registru electronic național pentru bolnavii de melanom, adulți și copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătății așa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se ști câți bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, și este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente. Solicităm ajutorul Ministerului Sănătății pentru popularizarea acestui registru și să se decidă obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către cadrele medicale. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății  incidența melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea în urmă cu trei ani pe cele șase județe am ajuns la o incidență de 11 la 100.000 de locuitori. De trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale și de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu ușor”, a spus președintele Societății Române de Dermato-Oncologie, dr. Rodica Cosgarea, cu prilejul lansării noului registru.