Organizatorii Târgului Handmade – Arta care Uneşte Muzică, Formă, Culoare ne-au invitat din nou, cu mic, cu mare, în Parcul Mogoșoaia, să admirăm creațiile meșteșugarilor veniți din toate colțurile țări și să ne încântăm sufletul cu melodii frumoase, pentru toate gusturile.

Articol apărut în nr. 361 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

mogoșoaia

Așa se face că, în ciuda căldurii înăbușitoare, duminică, 23 iulie, începând cu ora 12.30, în Poiana Mică din Parcul Mogoşoaia, am trăit momente minunate, într-un spațiu ce mustea de artă, cultură, tradiţie şi frumos. Ne-am încântat sufletele ascultând chansonete interpretate de Călin Costache Band, piese renumite interpretate într-o manieră folk de ­Toutefois Band și melodii de suflet în interpretarea corului pensionarilor Omenia al Asociației Carp. Cei mici au putut participa la ateliere de confecționat păpuși, cu artistul Oanca Bândușa și la ateliere de turtă dulce. Burgerii plini de savoare ai celor de la Two Chef’s și cafeaua aromată a celor de la Coffee-Bike au făcut ca ziua să fie plină de distracție, aromă și culoare.

Îndeletniciri de poveste

Jucării, bijuterii, ornamente şi decoraţiuni au fost expuse publicului iubitor de frumos, iar copiii sau părinții care își doreau să pătrundă tainele unui meșteșug au putut învăța de la artizani câte ceva din secretele acestor îndeletniciri.

Fiecare obiect, oricât de mic, era rodul unei munci unice, intense, făcute cu multă pasiune, răbdare și talent. Toate produsele și artizanii lor au câte o poveste sau un scop frumos.

Reprezentanții Orga­ni­­za­ției Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual au expus produse realizate de beneficiarii lor, tineri cu dizabilități sau bătrâni aflați în dificultate. Cei care alegeau un produs puteau face o donație, iar banii obținuți la târg vor fi folosiți pentru ajutorarea celor aflați în dificultate.

Pasiune pentru handmade

Printre expozanți, am povestit cu Anca Ostache, economist de profesie. Ea ne-a spus că a avut un moment de cumpănă în 2012, când a descoperit pietrele semiprețioase și ce înseamnă hand made-ul. „Am constatat că și un economist care lucrează cu cifre poate să creeze. Mă ajută și soțul, dar încă nu putem trăi doar din această activitate”, ne-a spus ea.

Monica Anastasiu este un alt artist care expunea produse hand made lucrate din aramă, pietre semiprețioase, sidef sau cristale. „Este o pasiune, dar nu ne permitem să trăim din ea. Am adus și câteva lucrări ale mamei mele, o pictură și lucrări grafice, pasiunea pentru frumos fiind o tradiție de familie”.

În tot acest context artistic, am descoperit că sponsorii, compania One Life, ne-au orientat spre un teritoriu mult mai pragmatic, financiar: moneda virtuală, One Coin, ca alternativă de plată ce poate fi folosită de absolut orice persoană fizică sau juridică din lume. O lume interesantă ce promite să faciliteze și să monetizeze mai ușor și activitatea celor care funcționează în mediile artistice și nu au ­întotdeauna acces sau disponibilitate pentru educația financiară.

Anul acesta, încă patru evenimente

„Seria evenimentelor ce fac parte din Târgul Handmade – Arta care Uneşte Muzică, Formă, Culoare continuă până la sfârșitul lunii septembrie. Așteptăm cu mare drag copiii și părinții să se bucure de surprizele noastre la evenimentele programate pe 12 și 26 august, cât și pe 2 și 30 septembrie”, ne-a spus Alina Bârnea, organizatorul evenimentelor.

Evenimentul este organizat de Events 2 A în parteneriat cu Primăria Mogoşoaia, iar Jurnalul de Ilfov s-a alăturat organizatorilor în calitate de partener media.