Doar câteva zile ne mai despart de începutul iernii. Pe măsură ce temperaturile scad, crește și riscul infecțiilor respiratorii. Frigul provoacă tot felul de tulburări, inclusiv cardiovasculare și digestive. Cum îi facem față?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 378, ediția print

Iarna este anotimpul în care se testează la maxim capacitatea noastră de apărare și răspuns la bolile cu specific de sezon, în special pentru grupele de vârstă extreme – copiii și vârstnicii, dar și pentru gravide. De aceea, pentru a ne proteja sănătatea în sezonul rece, trebuie să respectăm o serie de reguli necesare, să înțelegem care sunt factorii de risc și să ne întărim capacitatea organismului de a lupta cu virusurile, cu bacteriile și cu tot ceea ce ne-ar putea tulbura liniștea în această perioadă. Iată sfaturile specialiștilor!

Mănușile, căciula și fularul devin accesorii indispensabile

Dacă suntem nevoiți să ne expunem la frig, atunci se recomandă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată și evitarea expunerii prelungite a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a ne feri de degerături. Mănușile, fularul și căciula nu trebuie să ne lipsească din garderobă în zilele friguroase. De asemenea, când va ninge, va trebui să evităm zonele cu gheață, pentru a preîntâmpina traumatismele de genul entorse, întinderi musculare, luxații sau fracturi.

Alina Teodoru, medic de familie: “Atunci când ieșim brusc de la cald la frig, organismul nostru conservă cât mai multă energie pentru a menține temperatura corpului constantă

Există unele afecțiuni cronice care, neglijate în această perioadă, ne pot pune viața în pericol. Există un risc crescut de complicații ale bolilor cronice preexistente, în special la vârstnici, persoanele cu handicap, adulți și copii cu afecțiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale și de imunosupresie. “Atunci când ieșim brusc de la cald la frig, organismul nostru trece în mod natural printr-o reacție de adaptare, conservând cât mai multă energie pentru a menține temperatura corpului constantă. Vasele de sânge, în special arterele periferice, își micșorează diametrul (vasoconstricție), iar mușchiul inimii este suprasolicitat, pentru că este nevoit să pompeze cu o mai mare dificultate sângele”, explică dr. Alina Teodoru, medic de familie în cadrul Centrului Medical Provita.

Atenție! Frigul duce la îngustarea căilor respiratorii și la recidiva infecțiilor renale

Alternanța cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, de aceea hipertensivii, cei cu tulburări circulatorii și cei cu afecțiuni cardiace prezintă în sezonul rece un risc mai mare de a face un infarct de miocard, crize de angină pectorală sau accident vascular cerebral. Astmaticii și cei care suferă de BPOC au și ei de pătimit: din cauza frigului căile respiratorii se îngustează, astfel frecvența și gravitatea crizelor de astm cresc, iar episoadele de tuse se înmulțesc. Recidivează și infecțiile renale, în special glomerulonefritele și cistitele microbiene.

Consumul alcoolului nu ne face bine când stăm în frig. Dilată vasele de sânge și contribuie la pierderea mai rapidă a căldurii corpului

Pe lângă alimentele imunoprotectoare, creșterea rezistenței organismului se dobândește prin odihnă corespunzătoare, igienă corectă, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv), evitarea tratamentelor agresive și repetate cu antibiotice, mișcare cât mai multă în aer liber și evitarea spațiilor închise și a sedentarismului prelungit. “Rețineți și faptul că alcoolul nu ne face bine atunci când stăm în frig! Provoacă dilatarea vaselor de sânge și contribuie la pierderea mai rapidă a căldurii corpului. De aceea, riscul degerăturilor este mai mare la consumatorii de alcool”, adaugă dr. Alina Teodoru.