O legendă a mărţişorului, originară din Moldova, povesteşte despre o vrăjitoare a iernii care, într-o zi, i s-a căşunat să nu lase primăvară să se aştearnă peste pământ. Zâna Primăvară a recurs, în cele din urmă, la un gest extrem: și-a tăiat un deget, iar sângele scurs din rană a căzut peste zăpadă, topind-o pe loc.

În acest fel, iarna a fost alungată, iar întrepătrunderea dintre albul zăpezii şi roşul sângelui a inspirat şnurul mărţişorului, simbolizând ziua de 1 martie, ziua când…vine Primăvara!

Într-o altă legendă a mărţişorului se spune că, Soarele se preschimba adesea într-un frumos flăcău pentru a veni pe pământ şi a dănţui în horele de prin sate. Aflând despre acest obicei al Soarelui, un balaur i-a luat urma pe pământ şi l-a răpit, închizându-l într-o temniţă din castelului său. Întrucât astrul solar nu s-a mai arătat pe cer, păsările şi-au oprit cântecele, iar copiii şi-au pierdut harul râsului.
S-a ivit atunci un tânăr temerar, hotărât să elibereze Soarele din robie.
Mulţi oameni au mers alături de viteazul fecior până la castelul balaurului, dăruindu-i puterile lor, în aşa fel încât, să poată ieşi învingător în lupta cu maleficul monstru.
Tânărul a făcut drum lung până la castel, având nevoie de scurgerea a trei anotimpuri – vara, toamna şi iarna – pentru a ajunge la destinaţie.
După o luptă pe viaţă şi pe moarte, de-a lungul căreia a fost grav vătămat, feciorul a reuşit să înfrângă balaurul şi să izbăvească din temniţă Soarele.
Sângele izvorât din rănile sale adânci s-a scurs peste imaculată zăpadă, şi, înainte ca primavare să se facă simţită, tânărul şi-a dat duhul.
Pomii au înverzit şi au înflorit, păsările şi-au trimis cântecele fericite către ceruri, iar copiii şi-au adus aminte cum să râdă în hohote.
Oamenii nu au uitat însă vitejia şi dăruirea viteazului ce slobozise soarele, şi, la începutul fiecărei primăveri, au început să împletească şnurul mărţişorului, un nume de alint al lunii martie, dintr-un ciucur roşu, aducând aminte de sângele vărsat de fecior şi un ciucur alb, culoarea neîntinată a zăpezii.