Parohia Afumați 2 a îmbrăcat frumoase veșminte de sărbătoare, în vinerea și în sâmbăta din Săptămâna Luminată. Unică prin frumusețea ei, emblematică prin misiunea spirituală și social-filantropică pe care o desfășoară în mijlocul comunității creștine, biserica păstorită cu aleasă dragoste creștinească de părintele paroh Florin Ionică și-a prăznuit, pentru a treia oară, cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin.

Astăzi a apărut nr. 398 al Jurnalului de Ilfov!

Slujba de deschidere a sărbătorii hramului a avut loc vineri seară, începând cu ora 17:00 și a fost una deosebită, fiind săvârșită de un sobor numeros de preoți, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, și de părintele paroh. Mare iubitor de rugăciune, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a învățat, ca de fiecare dată, pe credincioșii din Afumați să-L iubească pe Dumnezeu cel mai mult și din toată inima, asemeni Sfântului Pahomie, protectorul lor, care a fost înzestrat cu o mulțime de daruri duhovnicești datorită traiului său în Lumină și Adevăr. Apoi le-a explicat că cea mai importantă prietenie este cea cu Divinitatea. Și cum nimic nu este mai plăcut și mai binevoitor în fața Domnului ca bunătatea, răbdarea, blândețea, milostenia și smerenia, Preasfințitul Părinte i-a felicitat pe toți cei ce se îngrijesc să înfrumusețeze biserica, să o aducă mai aproape de inimile localnicilor și care fac în așa fel încât acțiunile caritabile să capete un sens creștin, prin iubirea de oameni și de Dumnezeu. După tradiția bisericească, seara duhovnicească de la Afumați s-a încheiat cu rugăciunile și închinarea credincioșilor la Sfânta Evanghelie și la Sfânta Cruce a Mântuitorului.

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne înveselim întru ea! Drept măritori creștini, ne aflăm în această perioadă deosebit de importantă și mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este acela de a iubi și de a ierta chiar și pe cei care nu ne iubesc pe noi. Aceasta este cea mai înaltă faptă a Învierii. (…) Iar Sf. Pahomie de la Gledin ne îndeamnă să iubim învățătura Bisericii, așa cum a iubit-o el. Să iubim rugăciunea și lucrurile esențiale, așa cum le-a iubit el, iubitorul de liniște și viață duhovnicească, înțelegând că apropierea de Dumnezeu este cea mai mare bucurie pe care o poate simți un om în viața lui. De aceea, noi aducem slavă lui Dumnezeu pentru cinstirea Sf. Pahomie, în biserica localității dvs., care ne primește întotdeauna luminoasă și împodobită cu atâtea flori măiestrit aranjate. Aproape că nicăieri nu am mai fost primiți în biserica atât de frumos aranjată și, mai ales, cu inimile curate ale celor ce vin să-i ceară ajutorul și binecuvântarea Sf. Pahomie. Mulțumim părintelui Protopop și părintelui paroh pentru invitație, pentru multele osteneli făcute împreună cu domnul primar! Aducem cuvinte de mulțumire tuturor credincioșilor care ne-au fost mereu aproape și Îl rugăm pe Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți, cu al Său Har și a Sa Iubire de oameni”, a spus PS Timotei, amintind că biserica de la Afumați a fost înnoită cu hramul Sf. Pahomie, la rugămintea părintelui paroh Florin Ionică, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Ne bucurăm că avem prezenți astăzi, în biserica și în comuna noastră, oaspeți de seamă care au venit să-l cinstească pe Sf. Pahomie de la Gledin. Este al treilea an consecutiv în care îl cinstim așa cum se cuvine. L-am primit ca ocrotitor în data de 28 februarie 2016, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a resfințit această biserică, înnoită și înfrumusețată, în prezența a mii de credincioși. Ne amintim cu drag de acele momente, Preafericitul Părinte Daniel fiind primul Patriarh care a venit în comuna Afumați în cei 508 ani de la atestare istorică a localității noastre. Văzând acele lucrări frumoase la care s-a muncit patru ani, Părintele Patriarh a spus, „localitatea Afumați a devenit Parfumați”, un lucru care va fi trecut în monografia comunei noastre, o carte la care se lucrează și este în proporție de 80% finalizată”, a spus primarul Gabriel Dumănică.

„După cele trei zile Pascale ale Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iată-ne, în ziua de sărbătoare, de bucurie mare pentru parohia noastră! Îi mulțumim Bunului Dumnezeu, pentru că iată, și în acest an, pe 13 – 14 aprilie, îl prăznuim cu toată dragostea noastră ucenicească pe Sf. Pahomie de la Gledin, ocrotitorul bisericii noastre. Așa cum se cuvine, iubiți credincioși, ne regăsim în organizarea hramului cu ample lucrări parohiale, atât ridicarea casei parohiale, a doua casă parohială și realizarea unui gard deosebit în curtea bisericii noastre, deci parohia este în ample lucrări permanente. Ne-am bucurat, și de această dată, de prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintelui Consilier Eparhial, Arhiepiscopia Bucureștilor, Costinel Ailioaei, care a revenit la hramul nostru pentru a treia oară, dar, mai ales, de prezența părintelui Protopop, care de fiecare dată ne-a povățuit pe calea cea adevărată în misiunea noastră la această parohie. Mul­țumesc în mod deosebit părinților, nu mai puțin de 20 de preoți care au lăsat din timpul lor și au venit cu toată dragostea pentru a-l venera pe Sf. Pahomie! Mulțumim Consiliului Local și în special domnului primar care de fiecare dată a pus umărul la organizarea evenimentelor administrative, sociale și culturale, ale parohiei noastre! Mulțumim Consiliului și Comitetului Parohial și credincioșilor care ne-au ajutat cu toată dragostea! Îl rugăm pe Sf. Pahomie să primească rugăciunile noastre și să trimită rugăciunile noastre înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a spus părintele paroh.