„Vi se pare că un copil nu face nimic important în primii ani de viaţă? Cum aşa? Să fii fericit înseamnă nimic? Să nu faci altceva, toată ziua, decât să sari, să te joci şi să fugi cât te ţin puterile? Niciodată în viaţă nu va mai fi atât de ocupat”, scria, pe bună dreptate, marele filosof iluminist francez Jean-Jaques Rousseau.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 454, ediția print

Iar vara –  consacrată și serioasă – căreia și cireșele i-au dus dorul a debutat cu marea sărbătoare datorată celor mici. Și, bineînțeles că în comuna ilfoveană cu nume frumos – Domnești – festivalul copiilor nu se putea numi altfel decât „Cireșar”. Oficialii comunei dăduseră veste că festivitățile vor avea dedicate două zile – vineri, 31 mai și duminică 02 iunie. Numai că, evenimentul național al vizitei papale a dus la suspendarea cursurilor școlare de vineri, în tot județul Ilfov. Și astfel, programul spectacolului cu păpuși și marionete al grădinițelor din satele Domnești și Țegheș a fost reprogramat pentru data de 7 iunie, ora 10:00. Dar marea distracție de duminică a avut loc, cu bucurii ale distracței și deliciul surprizelor, care mai de care.

Jocurile copilăriei, într-un adevărat festin

În după-amiaza de duminică, 2 iunie, terenul Bazei Sportive a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Cor­neliu”, din Domnești a fost minunata gazdă, pe care  zânele bunei-dispoziții au oferit-o copiilor localității, cu vârste între 3 și 14 ani. Parcursul celor 5 ore petrecute acolo  s-a topit pe nevăzute în iureșul antrenului și veseliei, oferite de parcul distracțiilor. Apoi, se aflau deja să-i întâmpine pe copii marile vedete cu puteri nemăsurate – Superman și Ironman – sosite în vizită, care au dat tonul super-distracției.

Din ce s-a compus distracția?

Pe scurt, pe terenul sportiv al școlii gazdă a fost amenajat parcul gonflabil dotat de „Trupa lui Biluță” cu tot ce trebuie: tobogan, trambulină elastică, masă de fussball, apoi Căsuța Poveștilor, ateliere de creație plastică și face-painting, un tun care a aruncat baloane de săpun, o scenă pentru teatru de păpuși. Animarea atmosferei s-a făcut de la microfonul stației de amplificare. Vedetele amintite mai sus au întreținut verva jocurilor clasice ale copilăriei („de-a prinselea” etc.) sau de inspirație modernă. „Teo Magic Show” a captat atenția școlarilor cu scamatorii. Trupa Teatrului „Zburdărici”, cu păpuși tip Muppets, a oferit spectacolul „Mândru că sunt român”. Mihaela și Titi Herescu  au conceput o frumoasă lecție – în termenii jocului-dialog cu spectatorii, care au răspuns la întrebări despre regiuni ale țării, tradiții, costume populare ș.a. Peste toate cele, vata de zahăr pe băț și pop­corn-ul oferite gratuit, au mai potolit momentele „de dulce” dintre reprizele antrenului.

Echipa de organizare

Ea a fost alcătuită din Adrian Ghiță, edilul comunei, vicele Ștefan Costel, și Doina Scripa, inspector coordonator de proiecte – care le-au transmis astfel copiilor un ”La mulți ani”, cu drag. Dar și un mesaj tonic pentru anii care îi așteaptă pe micii școlari împreună cu familiile lor, din comuna cu oameni buni și nume frumos.