Clubul Sportiv Shagya a reușit, recent, o nouă performanță, ca participare și rezultate, la concursul organizat la Mangalia de Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor – RNP- Romsilva Herghelia Mangalia, sub egida Federației Ecvestre Române. De remarcat că vorbim despre un concurs contând pentru Campionatul Național de Anduranță Ecvestră, care va avea loc la Buftea, la data de 7 septembrie 2019.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 454, ediția print

La concursul de anduranță ce avut loc pe 11 mai, la Mangalia, au participat 29 de sportivi de la cluburile: Romsilva, Steaua București, Lucky Horse Otopeni, CSE Decebal Bacău și evident, nu în ultimul rând, Shagya Buftea, sportivi înscriși la 3 probe de concurs: 30 km, 40 km și 60 km. Așa cum ne-a explicat și președintele Viorel Dabija, Clubul Sportiv Shagya Buftea a participat cu 17 sportivi: 6 debutanți la proba de 30 km, 5 dintre ei obținând calificarea pentru 40 de km, 6 sportivi la proba de 40 km, locul 2 ocupat de sportivul Alecsandru Gutui și 5 sportivi la proba de 60 km, locul 1 fiind ocupat de sportivul Grigore Mosescu, iar locul 2 fiind ocupat de sportiva Clara Jumeau.

Rezultate foarte bune

Clasamentul general pentru proba de 40 km a fost: locul 1 – Hij Constantin – Club Romsilva; locul 2 – Gutui Alecsandru – Club Shagya-Buftea și  locul 3 – Hij Ștefănuț – Club Romsilva.

Clasamentul general pentru proba de 60 km a însemnat: locul 1 – Mosescu Grigore – Club Shagya-Buftea, locul 2 – Jumeau Clara – Club Shagya-Buftea și locul 3 – Mihalcea Valentin – Club Lucky Horse – Otopeni.

În urma acestui concurs, Clubul Sportiv Shagya – Buftea a dat, la nivel național, 2 sportivi, pe Clara Jumeau și Grigore Mosescu, calificați pentru cea mai mare probă națională, de 80 km.

Le urăm succes în continuare, ne-a spus Viorel Dabija. ”Organizarea concursului a fost foarte bună, comparativ cu edițiile precedente, iar traseul a fost marcat corespunzător. Felicitări organizatorului, dl. ing.  Constantin Ancuța, respectiv Romsilva, pentru buna desfășurare a competiției, cu toate că ziua de vineri, 10 mai, a fost o zi ploioasă, care a dus la întârzierea prezentării cailor la prima inspecție veterinară și la desfășurarea ședinței tehnice pentru sportivi”, a mai declarant președintele Clubului Sportiv Shagya. În schimb, ziua de concurs, 11 mai, a fost  o zi lipsită de ploaie, în care soarele și-a făcut simțită prezența, aducând o bună dispoziție cailor și sportivilor. Cu alte cuvinte, a fost o zi excelentă pentru anduranță ecvestră, cu o temperatură plăcută, în care caii s-au simțit foarte bine.

Un concurs pentru promovarea fair-play-ului

”A fost un concurs cu o atmosferă prietenoasă, care cu siguranță va rămâne în amintirea tuturor, un concurs în care oficialii, organizatorii, sportivii și managerii de cluburi au colaborat împreună formând o singură echipă, având ca target calificarea cailor, promovarea fair-play-lui în rândul sportivilor și, nu în ultimul rând, respectarea regulamentului. Felicitări tuturor!”, a subliniat Viorel Dabija. Clubul Shagya este cel mai tânăr club de anduranță din țară și cel mai puternic. Practic, în 2 ani, a întrecut Steaua, Universitatea Cluj, CSM Sibiu, tot ce înseamnă în materie de cai în cluburile din România, plus Romsilva, care este proprietara hergheliilor de stat. Și asta într-o foarte mare măsură prin management. ”Numai anul acesta am avut aproape 25 de transferuri de la alte cluburi. Avem sportivi în SUA care reprezintă Buftea, în Franța, Austria, aproape 12 sportivi de internaționale, unde caii aleargă fără limită de viteză, cu o medie de 18-20-25 km la oră, iar ei sunt foarte buni și foarte bine antrenați. La concursul de la Mangalia am avut o prezență foarte mare, practic, dacă observați, este concursul nostru”, a conchis Viorel Dabija.